Logo Media Nauka

Facebook

Gruchacz siwoskrzydły (Psophia crepitans)
© Pascal - Fotolia.com

Gruchacz siwoskrzydły

Gruchacz siwoskrzydły (Psophia crepitans) to gatunek ptaka z rodziny gruchaczy. Ptak ten ma długie nogi i szyję, krótki, lekko zakrzywiony na końcu dziób, niewielką głowę, ciemne oczy, długie pokrywy skrzydłowe w szarym kolorze. Upierzenie poza tym czarne z zielononiebieskawym połyskiem.

Występowanie i środowisko

Gruchacz siwoskrzydły zamieszkuje lasy w północnej części Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Większość dnia gruchacz ten spędza na ziemi w poszukiwaniu pokarmu. Na noc wzlatuje na drzewa. Odzywa się donośnym głosem. Tworzy stada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała od 48 do 56 cm.

Pożywienie

Ptak tez żywi się głównie owocami, orzechami, nasionami, a także w mniejszym stopniu niewielkimi bezkręgowcami.

Rozmnażanie

Gniazduje w koronach drzew, czasem w dziuplach. Samica składa od 6 do 10 jaj. Młode zaraz po wykluciu się opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-30, GAT-6324




Pokrewne gatunki ptaków

Gruchacze
Gruchacze

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.



Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?






Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.