Logo Media Nauka

Gruchacz siwoskrzydły (Psophia crepitans)
© Pascal - Fotolia.com

Gruchacz siwoskrzydły

Gruchacz siwoskrzydły (Psophia crepitans) to gatunek ptaka z rodziny gruchaczy. Ptak ten ma długie nogi i szyję, krótki, lekko zakrzywiony na końcu dziób, niewielką głowę, ciemne oczy, długie pokrywy skrzydłowe w szarym kolorze. Upierzenie poza tym czarne z zielononiebieskawym połyskiem.

Występowanie i środowisko

Gruchacz siwoskrzydły zamieszkuje lasy w północnej części Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Większość dnia gruchacz ten spędza na ziemi w poszukiwaniu pokarmu. Na noc wzlatuje na drzewa. Odzywa się donośnym głosem. Tworzy stada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała od 48 do 56 cm.

Pożywienie

Ptak tez żywi się głównie owocami, orzechami, nasionami, a także w mniejszym stopniu niewielkimi bezkręgowcami.

Rozmnażanie

Gniazduje w koronach drzew, czasem w dziuplach. Samica składa od 6 do 10 jaj. Młode zaraz po wykluciu się opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-30, GAT-6324


Pokrewne gatunki ptaków

Gruchacze
Gruchacze

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.