Logo Media Nauka

Facebook



Gruchacze

Gruchacze (Psophiidae) to rodzina ptaków z rzędu żurawiowych, do której zaliczamy zaledwie 3 gatunki.

Wygląd

Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Ptaki te mają długie nogi, pozbawione nad stawem skokowym upierzenia. Szyja jest długa, a dziób krótki, zakrzywiony na końcu. Ogon krótki, pokrywy ogonowe długie. Pióra są miękkie, szczególnie na szyi i głowie przypominają bardziej futro niż upierzenie. Ubarwienie zwykle czarne z czerwonym, zielonym lub brązowym połyskiem. Część lotek białych, szarych lub brązowych. Zewnętrzne chorągiewki przekształcone we włókna. Oczy duże i ciemne. Skrzydła zaokrąglone. Ogon schowany pod lotkami drugorzędowymi.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Gruchacz białoskrzydłyGruchacz białoskrzydły

Psophia leucoptera

Gruchacz białoskrzydły (Psophia leucoptera) to gatunek ptaka z rodziny gruchaczy. Upierzenie czarne z białymi piórami na skrzydłach. Nogi szare. Dziób w bladych odcieniach żółtego i szarego.


Gruchacz siwoskrzydłyGruchacz siwoskrzydły

Psophia crepitans

Gruchacz siwoskrzydły (Psophia crepitans) to gatunek ptaka z rodziny gruchaczy. Ptak ten ma długie nogi i szyję, krótki, lekko zakrzywiony na końcu dziób, niewielką głowę, ciemne oczy.





Inne gatunki

  • Gruchacz zielonoskrzydły (Psophia viridis)

Występowanie i środowisko

Ptaki te występują w wilgotnych lasach tropikalnych Ameryki Południowej.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja0
Afryka0
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa2
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Gruchacze rzadko latają, żyją w stadach, liczących nawet 100 ptaków. Większość dnia spędzają na ziemi, noc spędzają na drzewach. Głos jaki wydają jest donośny, przypomina trąbienie i gdakanie. Ptaki te żerują na ziemi.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 43 do 52 cm, ciężar ciała około 1 kg.

Rozmnażanie

Gniazdują w dziuplach lub w koronie drzewa. Samica znosi 6-10 jaj.

Pożywienie

Ptaki te zjadają pokarm pochodzenia roślinnego (głównie owoce) i zwierzęcego (owady, w tym mrówki, muchy i inne bezkręgowce).

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.




© medianauka.pl, 2018-11-30, RODZ-1317




Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?




Polecamy w naszym sklepie

Zaczarowana zagroda
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.