Logo Media Nauka

Hipopotam karłowaty

Hipopotam karłowaty (Hexaprotodon liberiensis) to zagrożony wyginięciem w skutek polowań i degradacji naturalnych środowisk ssak z rodziny hipopotamów, zamieszkujący torfowiska i bagna nadrzeczne Afryki Zachodniej. To bardzo rzadkie zwierzę.

Hipopotam karłowaty (Hexaprotodon liberiensis)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Hipopotam karłowaty
Nazwa łacińska
Hexaprotodon liberiensis
Synonimy
Hexaprotodon liberiensis (Morton, 1849)
Nazwy obce
angielska: Pygmy Hippopotamus
niemiecka: Zwergflusspferd
czeska: Hrošík liberijský
francuska: Hippopotame Nain, Hippopotame Pygmée
hiszpańska: Hipopótamo Enano, Hipopótamo Pigmeo
Pierwsze opisanie gatunku
(Morton, 1849)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Hipopotam karłowaty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 142 cm do 157 cm
Wysokość w kłębie: 100 cm
Długość ogona: 28 cm
Ciężar: do 275 kg
Maksymalna długość życia
42 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Hipopotamy (Hippopotamidae)

Występowanie i środowisko

Afryka Zachodnia. Lasy równikowe nad brzegami zbiorników, torfowiska, nadrzeczne bagna. Żyje samotnie. W chwili zagrożenia ucieka do gęstwiny lasów pierwotnych. Bardzo rzadko pływa w głębokiej wodzie. Otwiera szeroko pysk w celu zaimponowania lub ostrzegawczym.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny o zmierzchu i nocą. Żeruje między godziną 18 a 24. W dzień odpoczywa leżąc w cieniu w poszyciu leśnym w błotnistych miejscach. Jest samotnikiem.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 157 cm długości ciała i osiąga do 275 kg masy ciała. Wysokość w kłębie wynosi do od 75 cm do 1 m.

Pożywienie

Ten mały hipopotam zjada rośliny wodne, trawa, paprocie, liście, gałęzie, zioła, opadłe z drzew owoce.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 184-204 dni. Samica rodzi zwykle jedno młode o masie ciała 4,5-6,2 kg. Niedługo po urodzeniu młode jest w pełni sprawne i podąża za matką. Samica karmi młode przez 6-8 miesięcy. Dojrzałość płciową osiąga po 4-5 latach życia.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Szczególnie zagrożony jest podgatunek H. l. heslopi, który żyje w delcie Nigru. Oszacowanie liczebności tych hipopotamów jest niezwykle trudnym zadaniem.

Ciekawostki

Gdy skóra hipopotama karłowatego jest wystawiona na słońce, wydziela tłustą substancję, która chroni go przed przegrzaniem.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-09, GAT-70





© Media Nauka 2008-2018 r.