Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Hipopotam nilowy

Hipopotam nilowy (Hippopotamus amphibius) to bardzo masywne zwierzę o walcowatym ciele osadzonym na krótkich nogach. Najbardziej charakterystyczna dla hipopotama jest ogromna paszcza, którą zwierzę to może bardzo szeroko rozwierać. Paszcza działa jak kosiarka, wyrywając rogowymi wargami trawę z korzeniami. Hipopotam ma grubą skórę, w kolorze brunatnym. Jest pofałdowana na karku i w okolicach nóg. Oczy i uszy znajdują się w górnej części głowy, co umożliwia hipopotamowi obserwację otoczenia przy prawie całkowitym zanurzeniu ciała. Ze względu na zjadanie roślinności zarastającej zbiorniki wodne jest pożytecznym zwierzęciem. Jest obiektem polowań. To najbardziej znany gatunek hipopotama.

Hipopotam nilowy (Hippopotamus amphibius)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Hipopotam nilowy (Hippopotamus amphibius)
Nazwy obce
angielska: Hippopotamus, Large Hippo, Common Hippopotamus
niemiecka: Flusspferd
czeska: Hroch obojživelný
francuska: Hippopotame
hiszpańska: Hipopótamo Anfibio
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Hipopotam nilowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 400 cm do 450 cm
Wysokość w kłębie: 140 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: do 3600 kg
Maksymalna długość życia
50 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Hipopotamy (Hippopotamidae)

Występowanie i środowisko

Brzegi rzek i jezior Afryki na południe od Sahary.

Tryb życia i zachowanie

Znaczną część życia spędza w wodzie. W nocy wychodzi na ląd by żerować. Dobrze pływa i nurkuje. Nie jest szybkim pływakiem. Żyje w stadach liczących od 20 do 40 sztuk. Hipopotamy są hałaśliwe.

Hipopotamy podczas defekacji za pomocą ogona rozrzucają wokół swój kał. Prawdopodobnie ułatwia im to w nocy orientację w terenie.

Nie zaobserwowano wyraźnych więzi społecznych.

Jakie dźwięki wydają hipopotamy? Z początku jest to kwik, który później przeradza się w potężny grzmot. Hipopotamy odzywają się tylko w dzień, ale także co ciekawe pod wodą.

Morfologia i anatomia

Hipopotam nilowy to duże zwierzę. Dorasta do 5,5 m długości ciała, osiąga 3,5 tony masy ciała (samiec, samica waży maksymalnie do 1400 kg). Hipopotam może rozwierać swoją paszczę pod kątem aż 150°. Jest to możliwe dzięki zamocowaniu żuchwy z tyłu czaszki. Dolne kły osiągają nawet 50 cm długości.

Pożywienie

Co jedzą hipopotamy? Hipopotam żeruje w nocy. Żywi się roślinami wodnymi i nadbrzeżnymi (hiacynty wodne). Zjada ich niezwykle mało, bo zaledwie do 1,5% masy ciała dziennie. Roślinną dietę urozmaica rzadko padliną. Zdarza się, że atakuje inne zwierzęta.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok. Kopulacja i poród odbywają się w wodzie. Samiec kopuluje z wszystkimi samicami w swoim rewirze. Ciąża trwa 227-240 dni. Samica rodzi w wodzie zwykle jedno młode, które waży 27-45 kg. Karmi je w wodzie przez jeden rok.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Hipopotam jest jedynym zwierzęciem z rzędu parzystokopytnych, który prowadzi ziemnowodny tryb życia.

Pot hipopotama zawiera czerwony barwnik, przez co kolor skóry przybiera różowy odcień.

Człowiek może rozewrzeć szczęki maksymalnie pod kątem 45° a hipopotam pod kątem 150°.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-11-27, GAT-157







© Media Nauka 2008-2018 r.