Co to jest huba? Czy jest jadalna?

Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?

Huba
© Krzysztof Trawiński- medianauka.pl

Huba to nazwa zbiorowa dla różnych grzybów z różnych rzędów. To grzyby nadrzewne.

Cechy wspólne wszystkich hub to:

Wiele gatunków to bardzo groźne pasożyty upraw leśnych, powodujących ogromne szkody.

Do najbardziej znanych hub zaliczamy takie gatunki jak: hubiak pospolity, korzeniowiec wieloletni, pniarek obrzeżony, boczniak.

Na spodzie owocników znajduje się najczęściej rurkowaty hymenofor, ale może być on także kolczasty, blaszkowaty lub gładki. Huby mają zwarty, zdrewniały, korkowaty, mięsisty, żelatynowaty lub skórzasty miąższ.

Największa huba to twardoporek wiązowy, którego owocnik może mieć 163 x 140 cm średnicy.

Jak długo żyje huba? Huby mogą wytwarzać owocniki jednoroczne, które żyją od kilku tygodni do kilku miesięcy lub wieloletnie.

Do czego można wykorzystać hubę?

Dawniej wysuszona i sproszkowana huba (niektóre gatunki) służyła do rozniecania ognia. To tak zwana hubka.

Czy huby są jadalne, czy trujące?

Zwykle to grzyby jadalne lub niejadalne, w zależności od gatunku. Trudno tu znaleźć grzyby trujące. Trzeba jednak zaznaczyć, że w stanie surowym wiele gatunków to grzyby trujące.

Do jadalnych hub zaliczamy takie gatunki jak:

i inne.

Atlas hub

Mamy w naszym serwisie atlas hub. Wystarczy skorzystać z naszego atlasu grzybów i oznaczyć w filtrach opcję "huby" w polu wyboru "Inne cechy".

atlas-grzybów



Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

Ostatnio opublikowane w Pytajniku

Czy można spowolnić fotony?
Fotony są składnikiem światła. Wiemy że poruszają się ze stałą prędkością światła, która jest uniwersalną stałą fizyczną. Czy istnieje możliwość spowolnienia fotonów?
Dlaczego gwiazdy zataczają okręgi wokół Gwiazdy Polarnej?
Dlaczego na zdjęciach nieba nocnego z długim czasem naświetlania gwiazdy wydają się krążyć wokół Gwiazdy Polarnej?
Czy liczb całkowitych jest więcej od liczb naturalnych?
Zdrowy rozsądek podpowiada nam, że liczb całkowitych jest około dwa razy więcej niż liczb naturalnych. Jest jednak zupełnie inaczej.
Zobacz więcej
Przeglądaj wszystkie artykuły dotyczące ciekawostek ze świata nauki.

Zobacz też

Gnilcowate


Rodzina
Gnilcowate (Coniophoraceae)


Rodzina
(Exidiaceae)

Grzyby


Grzyby (Fungi) to królestwo organizmów żywych, zaliczane do eukariontów, zróżnicowane pod względem budowy i przystosowania do środowiska. Poza drożdżami to organizmy wielokomórkowe. Część gatunków jest jadalnych, wiele gatunków zawiera silne trucizny, corocznie powodujące śmiertelne zatrucia ludzi.

Workowce


Workowce, grzyby workowe (Ascomycota) to typ, gromada lub klasa grzybów, w zależności od przyjętej klasyfikacji, ta zaś jest sporna i nieustalona. Do workowców zaliczamy ponad połowę wszystkich gatunków grzybów.

Podstawczaki


Podstawczaki (Basidiomycota) to typ lub klasa (w zależności od przyjętej klasyfikacji) w królestwie grzybów. Zaliczamy do niego około 30 000 gatunków grzybów.


© medianauka.pl, 2021-02-21, A-3982



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.