logo

Co to jest huba? Czy jest jadalna?

Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?

Huba
© Krzysztof Trawiński- medianauka.pl

Huba to nazwa zbiorowa dla różnych grzybów z różnych rzędów. To grzyby nadrzewne.

Cechy wspólne wszystkich hub to:

  • rozwijają się na drzewach;
  • charakterystyczny kształt owocników, który przypomina paletę, kopyto lub konsolę;
  • sposób wyrastania - każda huba jest bocznie przyrośnięta do pnia;
  • prowadzenie pasożytniczego trybu życia na drewnie martwych i żywych okazów drzew;

Wiele gatunków to bardzo groźne pasożyty upraw leśnych, powodujących ogromne szkody.

Do najbardziej znanych hub zaliczamy takie gatunki jak: hubiak pospolity, korzeniowiec wieloletni, pniarek obrzeżony, boczniak.

Na spodzie owocników znajduje się najczęściej rurkowaty hymenofor, ale może być on także kolczasty, blaszkowaty lub gładki. Huby mają zwarty, zdrewniały, korkowaty, mięsisty, żelatynowaty lub skórzasty miąższ.

Największa huba to twardoporek wiązowy, którego owocnik może mieć 163 x 140 cm średnicy.

Jak długo żyje huba? Huby mogą wytwarzać owocniki jednoroczne, które żyją od kilku tygodni do kilku miesięcy lub wieloletnie.

Do czego można wykorzystać hubę?

Dawniej wysuszona i sproszkowana huba (niektóre gatunki) służyła do rozniecania ognia. To tak zwana hubka.

Czy huby są jadalne, czy trujące?

Zwykle to grzyby jadalne lub niejadalne, w zależności od gatunku. Trudno tu znaleźć grzyby trujące. Trzeba jednak zaznaczyć, że w stanie surowym wiele gatunków to grzyby trujące.

Do jadalnych hub zaliczamy takie gatunki jak:

i inne.

Atlas hub

Mamy w naszym serwisie atlas hub. Wystarczy skorzystać z naszego atlasu grzybów i oznaczyć w filtrach opcję "huby" w polu wyboru "Inne cechy".

atlas-grzybów


© medianauka.pl, 2021-02-21, ART-3982

 

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Ostatnio opublikowane w Pytajniku ...

Dlaczego w atmosferze nie ma wodoru?
Dlaczego w atmosferze nie ma wodoru?

Skoro wodór to jeden z najbardziej powszechnych pierwiastków w kosmosie, to dlaczego w naszej atmosferze występuje zaledwie w śladowej ilości?

Dlaczego niebo jest niebieskie?
Dlaczego niebo jest niebieskie?

Skoro Słońce jest żółte a kosmos czarny, to dlaczego niebo jest niebieskie za dnia? Czy to kwestia zanieczyszczenia powietrza?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?



Zobacz też

Gnilcowate
Gnilcowate (Coniophoraceae)

(Exidiaceae)
GrzybyGrzyby
Grzyby (Fungi) to królestwo organizmów żywych, zaliczane do eukariontów, zróżnicowane pod względem budowy i przystosowania do środowiska. Poza drożdżami to organizmy wielokomórkowe. Część gatunków jest jadalnych, wiele gatunków zawiera silne trucizny, corocznie powodujące śmiertelne zatrucia ludzi.
WorkowceWorkowce
Workowce, grzyby workowe (Ascomycota) to typ, gromada lub klasa grzybów, w zależności od przyjętej klasyfikacji, ta zaś jest sporna i nieustalona. Do workowców zaliczamy ponad połowę wszystkich gatunków grzybów.
PodstawczakiPodstawczaki
Podstawczaki (Basidiomycota) to typ lub klasa (w zależności od przyjętej klasyfikacji) w królestwie grzybów. Zaliczamy do niego około 30 000 gatunków grzybów.



Polecamy w naszym sklepie

Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Atlas grzybów - kieszonkowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Grzyby lecznicze
Botanika
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.