Logo Serwisu Media Nauka


Ibis biały (Eudocimus albus)

Ibis biały (Eudocimus albus) to gatunek ptaka z rodziny ibisowatych. Ma dość długie nogi w kolorze czerwonawym (szare poza okresem lęgowym). W podobnym kolorze jest wygięty w dół dziób. Upierzenie białe, z brązowymi elementami u młodych osobników. Lotki I rzędu mają czarne zakończenia.

Ibis biały (Eudocimus albus)
© Steve Byland - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ibis biały (Eudocimus albus)
Nazwy obce
angielska: White Ibis, American White Ibis
niemiecka: Schneesichler
czeska: Ibis bílý
francuska: Ibis blanc
hiszpańska: Corocoro blanco, ibis blanco americano
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Ibisowate (Threskiornithidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje Amerykę Północną, Środkową oraz Południową.

Tryb życia i zachowanie

Posługuje się w polowaniu zmysłem dotyku a nie wzroku.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-12-16, ART-GAT2144




Polecamy