Logo Media Nauka

Ibis szkarłatny

Ibis szkarłatny (Eudocimus ruber) to gatunek ptaka brodzącego z rodziny ibisowatych. Upierzenie jaskrawoczerwone. Czerwone są też długie nogi. Długi dziób jest wygięty ku dołowi. Czarne są końcówki skrzydeł.

Ibis szkarłatny (Eudocimus ruber)
© Imago Photo - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To gatunek Ameryki Południowej. Zasiedla rozlewiska rzek, bagna, zarośla mangrowe.

Tryb życia i zachowanie

Często brodzi w płytkiej wodzie przeszukując dziobem muł w poszukiwaniu pokarmu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 55-63 cm, rozpiętość skrzydeł 54 cm.

Pożywienie

Ibis szkarłatny odżywia się skorupiakami, mięczakami, żabami, małymi rybami i owadami.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach na drzewach. Samica składa zwykle 4-5 jaj. Jaja wysiaduje samiec i samica przez 3 tygodnie.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Barwa upierzenia pochodzi od barwnika pochodzącego ze zjadanych skorupiaków.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-30, GAT-2145


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaIbis biały
Eudocimus albus
ikonaIbis czczony
Threskiornis aethiopicus
ikonaIbis grzywiasty
Geronticus eremita
ikonaIbis kasztanowaty
Plegadis falcinellus
ikonaIbis żółtoszyi
Threskiornis spinicollis
ikonaWarzęcha różowa
Platalea ajaja




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.