logo

Jastrzębiak ciemny

Jastrzębiak ciemny (Melierax poliopterus) to piękny ptak z rodziny jastrzębiowatych. Ma niebieskawe upierzenie, od spodu jaśniejsze z falistym prążkowaniem. Dziób czerwony, mocno zakrzywiony na końcu, który jest czarny. Nogi czerwone. Ogon ciemny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje wschodnią część Afryki środkowej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2013-06-06, GAT-585




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaHarpia wielka
Harpia harpyja
ikonaSęp himalajski
Gyps himalayensis
ikonaBielik afrykański
Haliaeetus vocifer
ikonaKrogulec zmienny
Accipiter striatus
ikonaCzarnostrząb rdzawy
Buteogallus meridionalis
ikonaGadożer białobrzuchy
Circaetus pectoralis
ikonaGadożer brunatny
Circaetus cinereus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Biblioteczka Montessori. Przyroda
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.