Logo Serwisu Media Nauka


Jastrzębiak ciemny (Melierax poliopterus)

Jastrzębiak ciemny (Melierax poliopterus) to piękny ptak z rodziny jastrzębiowatych. Ma niebieskawe upierzenie, od spodu jaśniejsze z falistym prążkowaniem. Dziób czerwony, mocno zakrzywiony na końcu, który jest czarny. Nogi czerwone. Ogon ciemny.

Jastrzębiak ciemny (Melierax poliopterus)
© pinkuite - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Jastrzębiak ciemny (Melierax poliopterus)
Nazwy obce
angielska: Eastern Chanting-goshawk, Eastern Chanting Goshawk, Eastern Chanting-Goshawk
francuska: Autour à ailes grises
Pierwsze opisanie gatunku
Cabanis, 1869
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Jastrzębiak ciemny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje wschodnią część Afryki środkowej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-06-06, ART-GAT585




Polecamy