Logo Media Nauka

Kacyk czarny

Kacyk czarny (Cacicus solitarius) to ptak z rodziny kacyków. Ma czarne upierzenie. Dziób jasnożółty, w charakterystycznym dla kacyków kształcie. Oczy są ciemnoczerwone.

Kacyk czarny (Cacicus solitarius)
© hstiver - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-07, GAT-12665


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKacykowiec rdzaworzytny
Psarocolius decumanus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.