logo




Kacykowate

Kacykowate (Icteridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych, do której zaliczamy 105 gatunków w 31 rodzajach. W Polsce kacyki nie występują.

Wygląd

Upierzenie najczęściej czarne, często z żółtymi i pomarańczowymi lub czerwonymi elementami, upierzenie samic często brązowe. Ptaki z obszarów porośniętych trawą są brązowe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Ciemnokacyk jednobarwny
Ciemnokacyk jednobarwny

Agelasticus cyanopus

Upierzenie samca jednolicie czarne. Samica ma żółtawy spód. Dziób i nogi również ciemne. Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej.


Ciemnokacyk żółtogłowyCiemnokacyk żółtogłowy

Chrysomus icterocephalus

Ciemnokacyk żółtogłowy (Chrysomus icterocephalus) to gatunek z rodziny epoletników. Upierzenie samca czarne z żółtą głową i piersią. Samica brązowa z ciemnymi plamami.


Epoletnik krasnoskrzydły
Epoletnik krasnoskrzydły
Epoletnik krasnoskrzydły

Agelaius phoeniceus

Upierzenie samca czarne poza czerwono-żółtym epoletem. Dziób i nogi również czarne. Samica ma brązowe upierzenie, biało kreskowane i plamkowane. Nad okiem biała brew.


Epoletnik kubańskiEpoletnik kubański

Agelaius assimilis

Epoletnik kubański (Agelaius assimilis) to ptak z rodziny kacyków. Upierzenie czarne poza pomarańczowym epoletem. Dziób i nogi również czarne.


Kacyk haitańskiKacyk haitański

Icterus dominicensis

Kacyk haitański (Icterus dominicensis) to ptak z rodziny kacyków o czarno-żółtym upierzeniu. Czarna jest głowa, wierzch, ogon, pierś i część skrzydeł.


Kacykowiec czerwonorzytnyKacykowiec czerwonorzytny

Cacicus haemorrhous

Kacykowiec czerwonorzytny (Cacicus haemorrhous) to gatunek ptaka z rodziny kacykowatych. Ma czarne upierzenie z czerwoną plamą w tylnej części ciała. Oczy mają niebieskie tęczówki. Nogi czarne. Dziób jasny.


Kacykowiec rdzaworzytnyKacykowiec rdzaworzytny

Psarocolius decumanus

Kacykowiec rdzaworzytny (Psarocolius decumanus) to gatunek ptaka wróblowego z rodziny kacyków. Upierzenie czarne, ogon po części żółty. Kuper i podogonie są brązowawe.


kacykowiec samotnykacykowiec samotny

Procacicus solitarius

Kacyk czarny (Cacicus solitarius) to ptak z rodziny kacyków. Ma czarne upierzenie. Dziób jasnożółty, w charakterystycznym dla kacyków kształcie. Oczy są ciemnoczerwone.


Kacykowiec szkarłatnorzytnyKacykowiec szkarłatnorzytny

Cacicus uropygialis

Kacykowiec szkarłatnorzytny (Cacicus uropygialis) to ptak z rodziny kacyków. Upierzenie czarne poza charakterystyczną czerwoną plamą u nasady ogona z wierzchu. Nogi czarne. Dziób lekko zakrzywiony w dół.


Kacykowiec żółtoskrzydłyKacykowiec żółtoskrzydły

Cacicus chrysopterus

Kacykowiec żółtoskrzydły (Cacicus chrysopterus) to ptak z rodziny kacyków. Upierzenie czarne poza charakterystyczną żółtą plamą na skrzydłach. Dziób niebieskosiny. Wokół czarnego oka sina obrączka. Nogi czarne.


Starzykowiec szkarłatnyStarzykowiec szkarłatny

Amblyramphus holosericeus

Starzykowiec szkarłatny (Amblyramphus holosericeus) to gatunek ptaka z rodziny kacyków. Głowa i pierś czerwone. Ostro zakończony dziób oraz nogi i reszta upierzenia - czarne.





Inne gatunki

  • szarokacyk rdzawoskrzydły (Agelaioides badius)
  • szarokacyk jasny (Agelaioides fringillarius)
  • epoletnik brązowoskrzydły (Agelaius humeralis)
  • epoletnik trójbarwny (Agelaius tricolor)
  • epoletnik lagunowy (Agelaius xanthomus)
  • ciemnokacyk żółtoskrzydły (Agelasticus thilius)
  • ciemnokacyk czarny (Agelasticus xanthophthalmus)
  • atłasokacyk żółtodzioby (Amblycercus holosericeus)
  • starzykowiec samotny (Anumara forbesi)
  • kacykowiec żółtosterny (Cacicus cela)
  • kacykowiec andyjski (Cacicus chrysonotus)
  • kacykowiec żółtorzytny (Cacicus koepckeae)
  • kacykowiec amazoński (Cacicus latirostris)
  • kacykowiec hełmiasty (Cacicus oseryi)
  • kacykowiec żałobny (Cacicus sclateri)
  • kacykowiec meksykański (Cassiculus melanicterus)
  • ciemnokacyk kasztanowogłowy (Chrysomus ruficapillus)
  • starzykowiec południowy (Curaeus curaeus)
  • czarnobłysk krzykliwy (Dives dives)
  • czarnobłysk peruwiański (Dives warczewiczi)
  • ryżojad (Dolichonyx oryzivorus)
  • kacykarzyk karoliński (Euphagus carolinus)
  • kacykarzyk purpurowy (Euphagus cyanocephalus)
  • starzykowiec bruzdodzioby (Gnorimopsar chopi)
  • wilgokacyk (Gymnomystax mexicanus)
  • kacykarz (Hypopyrrhus pyrohypogaster)
  • kacyk czarnogrzbiety (Icterus abeillei)
  • kacyk złoty (Icterus auratus)
  • kacyk płomiennogłowy (Icterus auricapillus)
  • kacyk kasztanowogłowy (Icterus bonana)
  • kacyk złotobrewy (Icterus bullockiorum)
  • kacyk epoletowy (Icterus cayanensis)
  • kacyk czarnoskrzydły (Icterus chrysater)
  • kacyk szafranowy (Icterus croconotus)
  • kacyk maskowy (Icterus cucullatus)
  • kacyk północny (Icterus galbula)
  • kacyk białoskrzydły (Icterus graceannae)
  • kacyk czarnogłowy (Icterus graduacauda)
  • kacyk duży (Icterus gularis)
  • kacyk plamoskrzydły (Icterus icterus)
  • kacyk modrooki (Icterus jamacaii)
  • kacyk złotobrzuchy (Icterus laudabilis)
  • kacyk jasnoskrzydły (Icterus leucopteryx)
  • kacyk żółtobrzuchy (Icterus maculialatus)
  • kacyk kubański (Icterus melanopsis)
  • kacyk plantacjowy (Icterus mesomelas)
  • kacyk czarnogardły (Icterus nigrogularis)
  • kacyk bahamski (Icterus northropi)
  • kacyk ochrowy (Icterus oberi)
  • kacyk cytrynowy (Icterus parisorum)
  • kacyk plamisty (Icterus pectoralis)
  • kacyk portorykański (Icterus portoricensis)
  • kacyk bananowy (Icterus prosthemelas)
  • kacyk pąsowogłowy (Icterus pustulatus)
  • kacyk melodyjny (Icterus pyrrhopterus)
  • kacyk kasztanowaty (Icterus spurius)
  • kacyk czarnorzytny (Icterus wagleri)
  • tanagrokacyk (Lampropsar tanagrinus)
  • wojak żabotowy (Leistes bellicosus)
  • wojak pampasowy (Leistes defilippii)
  • wojak długosterny (Leistes loyca)
  • wojak krawatowy (Leistes militaris)
  • wojak białobrewy (Leistes superciliaris)
  • epoletowiec złoty (Macroagelaius imthurni)
  • epoletowiec kasztanowaty (Macroagelaius subalaris)
  • starzyk czarny (Molothrus aeneus)
  • starzyk brunatnogłowy (Molothrus ater)
  • starzyk granatowy (Molothrus bonariensis)
  • starzyk wielki (Molothrus oryzivorus)
  • starzyk krótkodzioby (Molothrus rufoaxillaris)
  • turkusowiec (Nesopsar nigerrimus)
  • starzykowiec brązowoskrzydły (Oreopsar bolivianus)
  • kacykowiec rdzawy (Psarocolius angustifrons)
  • kacykowiec śniady (Psarocolius atrovirens)
  • kacykowiec nagolicy (Psarocolius bifasciatus)
  • kacykowiec kasztanowaty (Psarocolius cassini)
  • kacykowiec czarny (Psarocolius guatimozinus)
  • kacykowiec aztecki (Psarocolius montezuma)
  • kacykowiec zielony (Psarocolius viridis)
  • kacykowiec grubodzioby (Psarocolius wagleri)
  • moczarokacyk żółtobrzuchy (Pseudoleistes guirahuro)
  • moczarokacyk brązowawy (Pseudoleistes virescens)
  • czarnobłysk palmowy (Ptiloxena atroviolacea)
  • wilgowron żałobny (Quiscalus lugubris)
  • wilgowron żaglosterny (Quiscalus major)
  • wilgowron meksykański (Quiscalus mexicanus)
  • wilgowron jeziorowy (Quiscalus nicaraguensis)
  • wilgowron czarny (Quiscalus niger)
  • wilgowron cienkodzioby (Quiscalus palustris)
  • wilgowron mniejszy (Quiscalus quiscula)
  • wojak obrożny (Sturnella magna)
  • wojak żółtogardły (Sturnella neglecta)
  • żółtogłowiec (Xanthocephalus xanthocephalus)
  • szafranowczyk (Xanthopsar flavus)

Występowanie i środowisko

To ptaki Ameryki Północnej i Ameryki Południowej. Najwięcej gatunków żyje w tropikach.

Tryb życia i zachowanie

Niektóre gatunki tworzą ogromne stada. Przejawiają też sporą inteligencję. Niektóre gatunki migrują na duże odległości.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 15 do 54 cm, a ciężar ciała od 16 do 528 g. Skrzydła są krótkie i szerokie.

Rozmnażanie

Kacyki gniazdują w różnych miejscach: na ziemi, na drzewach, skalnych urwiskach, a nawet na wodnej roślinności. Czas inkubacji wynosi 12-15 dni.

Pożywienie

Ptaki te zjadają bezkręgowce, nasiona, owoce, drobne kręgowce i nektar.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

To jedne z najliczniejszych ptaków na świecie. Populacja tych ptaków w ramach jednego tylko gatunku liczona jest w dziesiątkach milionów.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2019-01-13, RODZ-801
Data aktualizacji artykułu: 2021-09-23





 

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.