Kacykowiec rdzaworzytny

Kacykowiec rdzaworzytny (Psarocolius decumanus) to gatunek ptaka wróblowego z rodziny kacyków. Upierzenie czarne, ogon po części żółty. Kuper i podogonie są brązowawe. charakterystyczny jest dziób w kolorze żółtawym, przypominający okrągłe szczypce. Tęczówka jest niebieska.


Kacykowiec rdzaworzytny (Psarocolius decumanus)
© Vladimir Wrangel - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Kacykowiec rdzaworzytny występuje w Ameryce Południowej, gdzie żyje w lasach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 37-47 cm.

Pożywienie

Pożywienie stanowią owoce i nektar, a także owady, pająki i małe kręgowce.

Rozmnażanie

Ptak ten gniazduje w niewielkich koloniach na drzewach. W takiej kolonii dominuje jeden samiec. W zniesieniu 2 jaja. Czas wysiadywania wynosi 15-19 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-13, GAT-12648






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.