Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Kapucynka czarnobiała, kapucynka właściwa
(Cebus capucinus)

Kapucynka czarnobiała, kapucynka właściwa (Cebus capucinus) to mała małpka z rodziny płaksowatych. Jest bardzo ruchliwa. Kapucynka czarnobiała ma smukłe ciało, nagą twarz w kolorze cielistym. Poza twarzą ciało ma porośnięte gęstym włosiem w kolorze brunatnoczarnym, tylko w okolicach głowy, na szyi i ramionach jest koloru białego. Ma bardzo chwytny ogon, często zwinięty. Ma dobrze wykształcony paluch stopy.

Kapucynka czarnobiała, kapucynka właściwa (Cebus capucinus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kapucynka czarnobiała, kapucynka właściwa (Cebus capucinus)
Nazwy obce
angielska: White-throated Capuchin, Gorgona White-fronted Capuchin
niemiecka: Weißschulterkapuziner
czeska: Malpa kapucínská
francuska: Capucin moine
hiszpańska: Cariblanco, Mono Capuchino, Mono Carablanca
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kapucynka czarnobiała, kapucynka właściwa - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 30 cm
Długość ogona: 38 cm
Ciężar: do 1.5 kg
Maksymalna długość życia
30 lat.
Podgatunki
C. c. capucinus (Linnaeus, 1758)
C. c. curtus Bangs, 1905
C. c. imitator Thomas, 1903
C. c. limitaneus Hollister, 1914
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Płaksowate (Cebidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje wierzchołki drzew w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i północnej części Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w grupach od 2 do 40 osobników. Ma łagodne usposobienie. Większość czasu poświęca na szukaniu pokarmu. Jest bardzo inteligentna i łatwo poddaje się tresurze.

Pożywienie

Pąki i liście, owady, jaja, młode ptaki, czasem drobne ssaki.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 6 miesięcy. Rodzi zwykle 1 młode, które przyczepia się do futra matki.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W naturalnym środowisku pełni ważną rolę w rozsiewaniu nasion i zapylaniu roślin.

Wciera w futro niektóre rośliny, co chroni ją przed pasożytami.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-02, GAT-168








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.