Logo Media Nauka

Kapucynka czubata

Kapucynka czubata, kapucynka rogata, płaksa (Cebus apella) to gatunek ssaka naczelnego z rodziny płaksowatych z charakterystycznymi rogami lub czapeczką, utworzonymi z włosów na głowie. Sierść jest jasno- lub ciemnobrązowa, a od strony brzusznej nieco jaśniejsza. Kończyny są ciemne, część twarzowa jest różnie umaszczona. Częste są ciemne bokobrody. Samice są mniejsze od samców.

Kapucynka czubata (Cebus apella)
© Ziga Camernik - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kapucynka czubata
Nazwa łacińska
Cebus apella
Synonimy
Sapajus apella Linnaeus, 1758
Nazwy obce
angielska: Margarita Island Capuchin, Black-capped Capuchin, Guianan Brown Capuchin, Tufted Capuchin
niemiecka: Gehaubter Kapuziner
czeska: Malpa hnědá
francuska: Capucin brun
hiszpańska: Mono maicero
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kapucynka czubata - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 55 cm
Podgatunki
Sapajus apella ssp. apella
Sapajus apella ssp. margaritae
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Płaksowate (Cebidae)

Występowanie i środowisko

Kapucynki czubate występują w Ameryce Południowej. Zamieszkują lasy równikowe.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzęta żyjące w grupach liczących około 40 osobników. Grupie przewodzi kilka samców. To zwierzęta społeczne.

Morfologia i anatomia

Samce dorastają do 55 cm długości ciała oraz ciężaru 4,8 kg.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Co ciekawe, to samice zabiegają o samców. Ciąża trwa 5 miesięcy. Młode są całkowicie bezradne. Przez kilka miesięcy spędzają czas na grzbiecie matki.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To samice wyszukują sobie partnerów i aktywnie zachęcają ich do stosunków za pomocą gestów. Okazuje się, że nie zawsze jest to łatwe.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-24, GAT-3834





© Media Nauka 2008-2018 r.