logo

Karaczan brazylijski

Karaczan brazylijski (Blaberus craniifer) to jeden z gatunków karaczanów. Występuje tu wyraźny dymorfizm płciowy. Samice są większe od samców. Nimfy są ciemnobrązowe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Karaczan ten występuje w Ameryce Środkowej i Ameryce Południowej, głównie na obszarze Brazylii.

Tryb życia i zachowanie

To owady o nocnej i zmierzchowej aktywności, żyjące w ściółce. Karaczan ten nie lata.

Pożywienie

To owady wszystkożerne.

Rozmnażanie

Po 3-4 tygodniach od złożenia jaj wylegają się nimfy o długości 7 mm.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Owady te występują w hodowlach karmowych.



© medianauka.pl, 2015-09-27, GAT-972




Pokrewne gatunki owadów

ikonaKaraczan jaskiniowy
Eublaberus posticus
ikonaKaraczan madagaskarski
Gromphadorhina portentosa
ikonaKaraczan norowy
Byrsotria fumigata
ikonaKaraczan szary
Nauphoeta cinerea
Blaberidae
Blaberidae

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki - biedronki
Kolorowe skarpetki Kostka
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.