logo

Karaczan norowy

Karaczan norowy (Byrsotria fumigata) to gatunek karaczana z Ameryki Środkowej. Samice mają silnie skrócone skrzydła.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Karaczan ten występuje w Ameryce Środkowej, także na Kubie. Owad ten żyje w bogatej ściółce.

Tryb życia i zachowanie

Większość czasu karaczan ten spędza zagrzebany w podłożu.

Pożywienie

Jest wszystkożerny. Zjada pokarm pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Rozmnażanie

Samce wykonują taniec godowy.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. W naturze pełni ważną rolę oczyszczania środowiska z resztek organicznych.

Ciekawostki

Brak



© medianauka.pl, 2015-09-27, GAT-973




Pokrewne gatunki owadów

ikonaKaraczan brazylijski
Blaberus craniifer
ikonaKaraczan jaskiniowy
Eublaberus posticus
ikonaKaraczan madagaskarski
Gromphadorhina portentosa
ikonaKaraczan szary
Nauphoeta cinerea
Blaberidae
Blaberidae

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Zoologia stawonogi
Mapa świata Puzzle
Crambidae i Thyrididae Polski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.