Logo Serwisu Media Nauka

Karaczan madagaskarski
(Gromphadorhina portentosa)

Karaczan madagaskarski (Gromphadorhina portentosa) to dość duży, dorastający nawet do 8 cm długości, pozbawiony skrzydeł karaczan, hodowany także w domowych terrariach.

Karaczan madagaskarski (Gromphadorhina portentosa)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Karaczan madagaskarski (Gromphadorhina portentosa)
Nazwy obce
angielska: Madagascar hissing cockroach
niemiecka: Madagaskar-Fauchschabe
francuska: Blatte de Madagascar
hiszpańska: Gromphadorhina portentosa
Pierwsze opisanie gatunku
(Schaum, 1853)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 80 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Karaczany, hełmce (Blattodea)
Rodzina: (Blaberidae)

Występowanie i środowisko

Karaczan ten występuje na Madagaskarze. Jest też hodowany w domowych terrariach.

Tryb życia i zachowanie

Wystraszony karaczan madagaskarski (na przykład wzięty do ręki) dość głośno syczy. Świetnie wspina się po gładkich powierzchniach, nawet duże i ciężkie osobniki wspinają się po gładkiej, pionowej szybie. Owad ten jest aktywny o zmierzchu i nocą.

Pożywienie

Pożywienie stanowi pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-09-27, GAT-971








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.