Karaczan turecki

Karaczan turecki (Shelfordella lateralis) to jeden z mniejszych gatunków karaczanów, który spotyka się często w hodowlach karmowych. Samice są mniejsze od samców.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Karaczan turecki (Shelfordella lateralis)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Karaczan ten występuje w Armenii, Kazachstanie, Uzbekistanie, został zawleczony do Ameryki Północnej (Kalifornia, Teksas, Arizona). Preferuje suche i cieple środowisko.

Tryb życia i zachowanie

Karaczany tureckie nie zakopują się w podłożu. Nie potrafią chodzić po gładkich pionowych powierzchniach. Są szybkie i zwinne.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki owadów



© medianauka.pl, 2015-09-27, GAT-974




©® Media Nauka 2008-2023 r.