Logo Media Nauka

PL

Karaczan wschodni, karaluch

Karaczan wschodni, karaluch (Blatta orientalis) to gatunek karaczana, pospolitego owada synantropijnego o czarno-czerwonym ubarwieniu. Na końcu odwłoka znajdują się charakterystyczne dwa wyrostki. Owad ten ma dobrze rozwinięte skrzydła (u samicy są szczątkowe), a mimo to nie lata. Karaczan ten ma długie czułki, równe lub nieco dłuższe niż długość ciała.

Karaczan wschodni, karaluch (Blatta orientalis)
© Marco Uliana - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Karaluchy pochodzą z Afryki Północnej. Mają zasięg kosmopolityczny, u nas były wszędzie pospolite w różnego rodzaju starych pomieszczeniach, piekarniach, rzadziej w naturalnym środowisku. Z uwagi na wzrost poziomu higieny w ostatnich latach, coraz rzadziej można spotkać tego owada w domostwach.

Tryb życia i zachowanie

Karaluch unika światła. Największą aktywność karaluchy przejawiają o zmierzchu i przed świtem.

Morfologia i anatomia

Karaczan wschodni dorasta do 25-30 mm długości ciała. Aparat gębowy jest typu gryzącego.

Pożywienie

To wszystkożerny owad. Zjada resztki żywności lub produkty przechowywane w spiżarniach, nawet resztki paznokci i włosów.

Rozmnażanie

Karaluch rozmnaża się przez cały rok. Samica składa jaja do ooteki - kokonu, który z początku nosi ze sobą. W ciągu roku składa 10 takich kokonów. Larwy wielokrotnie linieją przez okres siedmiu miesięcy. Po tym okresie młode przyjmują postać dorosłego owada.

Ochrona i zagrożenia

Karaluch przenosi wiele chorób groźnych dla człowieka. Należą do nich nieżyt żołądka, dur brzuszny, czerwonka, zapalenie płuc a nawet gruźlica.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-28, GAT-1432


Pokrewne gatunki owadów

ikonaKaraczan prusak
Blatella germanica
ikonaKaraczan turecki
Shelfordella lateralis
ikonaPrzybyszka amerykańska
Periplaneta americana
ikonaZadomka leśna
Ectobius sylvestris
ikonaZadomka polna
Ectobius lapponicus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.