Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Kardynał szkarłatny
(Cardinalis cardinalis)

Kardynał szkarłatny (Cardinalis cardinalis) to charakterystyczny dla rodziny kardynałów gatunek ptaka o pięknym, czerwonym upierzeniu. Na głowie znajduje się duży czubek. Okolice oczu i nasady dzioba są czarne. Sam dziób jest pomarańczowy, gruby. Ogon długi. Samica jest szaroczerwona.

Kardynał szkarłatny (Cardinalis cardinalis)
© mattcuda - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kardynał szkarłatny (Cardinalis cardinalis)
Nazwy obce
angielska: Northern Cardinal
niemiecka: Rotkardinal, Rote Kardinal
czeska: Kardinál červený
francuska: Cardinal rouge
hiszpańska: Cardenal norteño
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kardynał szkarłatny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 20 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Kardynały (Cardinalidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje luźne zadrzewienia, ogrody i skraje lasów w Ameryce Północnej i Ameryce Środkowej. Ptaka tego można też spotkać w pobliżu ludzkich osiedli.

Tryb życia i zachowanie

Gatunek ten prowadzi osiadły tryb życia. Jest aktywny za dnia.

Pożywienie

Zjada nasiona traw i chwastów, ziarno, owady, niewielkie owoce.

Rozmnażanie

Jego gniazdo to luźna konstrukcja z patyków, traw i kory, umieszczone na drzewie do 3 m nad ziemią. Samica składa 3-4 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-14, GAT-754








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.