Logo Serwisu Media Nauka

Kardynały (Cardinalidae)

Kardynały (Cardinalidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 43 gatunki w 12 rodzajach. W Polsce kardynały nie występują. Niegdyś gatunki tej rodziny zaliczano do łuszczaków.

Wygląd

Upierzenie tych ptaków jest bardzo różnorodne. Wiele z nich jest bardzo kolorowych. To najbarwniejsze ptaki śpiewające.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Kardynał szkarłatnyKardynał szkarłatny (Cardinalis cardinalis)

To najbardziej charakterystyczny przedstawiciel rodziny kardynałów, zamieszkujący Amerykę Północną i Środkową.


Nazwa rodziny
Kardynały (Cardinalidae)
Występowanie
Ameryka Północna, Ameryka Południowa.Kardynały - mapa występowania na świecie
Liczba gatunków na świecie
43
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Kardynały (Cardinalidae)
Długość ciała
Długość: 11,5-22 cm.

Inne gatunki

  • Kardynał pąsowy (Cardinalis phoeniceus)
  • Kardynał karmazynowy (Cardinalis sinuata)
  • Kostogryz maskowy (Caryothraustes canadensis)
  • Amazonek (Caryothraustes humeralis)
  • Indygówka niebieska (Cyanocompsa brissonii)
  • Indygówka stalowa (Cyanocompsa cyanoides)
  • Indygówka modra (Cyanoloxia glaucocaerulea)
  • Łuszczyk lazurowy (Passerina amoena)
  • Łuszczyk wielobarwny (Passerina ciris)
  • Łuszczyk indygowy (Passerina cyanea)
  • Łuszczyk żółtobrzuchy (Passerina leclancherii)
  • Łuszczyk różowobrzuchy (Passerina rositae)
  • Łuszcz żółty (Pheucticus chrysopeplus)
  • Łuszcz strojny (Pheucticus ludovicianus)
  • Łuszcz czarnogłowy (Pheucticus melanocephalus)
  • Ziarnołusk białogardły (Pitylus grossus)
  • Kostogryz szkarłatny (Rhodothraupis celaeno)
  • Ziarnołusk złotodzioby (Saltator aurantiirostris)
  • Ziarnołusk płowogardły (Saltator maximus)
  • Ziarnołusk zielonawy (Saltator similis)
  • Łuszczyk czarnogardły (Spiza americana)

Występowanie i środowisko

Ptaki te zamieszkują dużą część Ameryki Północnej i Ameryki Południowej. Zajmują różnorodne środowiska, od suchych zarośli pustynnych po tropikalne lasy.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te przejawiają różne zachowania w zależności od gatunku. Są pośród nich samotnicy, inne tworzą grupy społeczne. Niektóre gatunki prowadzą tryb osiadły, inne koczują.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazdo to zwykle czarka umieszczana na drzewie albo krzewie, budowane na ogół przez samicę. Samica znosi 2-5 białych jaj. Okres inkubacji wynosi 11-14 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe przez 9-15 dni.

Pożywienie

Zjadają nasiona chwastów, zbóż, owoce, pąki kwiatów i kwiaty oraz owady.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-13, RODZ-304



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.