Kiwi mały

Kiwi mały (Apteryx owenii) to gatunek nielota z rodziny kiwi. Upierzenie szarobrunatne w jasne i ciemne pręgi, przypomina nieco sierść. Dziób długi, zagięty ku dołowi.


Kiwi mały(Apteryx owenii)
© PIXATERRA - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje jedynie na Nowej Zelandii, głównie w rezerwacie Kapiti. Jego środowiskiem naturalnym jest las i zakrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

To ptak o nocnej aktywności. Nie lata.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25 cm, a ciężar ciała 1200 g.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, które wyszukuje w ściółce. Mięsną dietę uzupełnia roślinami, głównie owocami.

Rozmnażanie

Samica znosi 1 lub 2 jaja. Jaja wysiaduje samiec.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-09, GAT-2020




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.