Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Kiwi brunatny, kiwi południowy
(Apteryx australis)

Kiwi brunatny, kiwi południowy (Apteryx australis) to ptak nielotny z rodziny kiwi. Ma grubą szyję, długi, giętki dziób z otworami nosowymi na końcu. Pióra przypominają włosy. Kiwi ma mocne nogi, rozgrzebuje nimi ściółkę. Nie ma ogona ani skrzydeł. Ma słaby wzrok, dobry węch. Samica jest większa od samca i ma dłuższy dziób.

Istnieją 3 podgatunki:

  • Apteryx australis lawryi z wyspy Stewart.
  • Apteryx australis mantelli - z Wyspy Północnej - ten podgatunek widoczny na zdjęciu.
  • Apteryx australis australis z Wyspy Południowej.

Kiwi brunatny, kiwi południowy (Apteryx australis)
podgatunek kiwi brunatnego - A.a. mantelli © Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kiwi brunatny, kiwi południowy (Apteryx australis)
Nazwy obce
angielska: Southern Brown Kiwi
niemiecka: Südliche Streifenkiwi, Tokoeka
czeska: Kivi hnědý, kivi jižní
francuska: Kiwi austral
hiszpańska: Kiwi común
Pierwsze opisanie gatunku
Shaw, 1813
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kiwi brunatny, kiwi południowy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 35 cm
Ciężar: do 2.2 kg
Podgatunki
A. a. lawryi
A. a. mantelli
A. a. australis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kiwi, nieloty (Apterygiformes)
Rodzina: Kiwi, nieloty (Apterygidae)

Występowanie i środowisko

Wyłącznie Nowa Zelandia. Zamieszkuje gęste lasy o wilgotnym podłożu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. Długim dziobem kiwi wyciąga ze ściółki pożywienie.

Pożywienie

Zjada robaki, dżdżownice, owady i ich larwy, opadłe jagody.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziupli, zwykle nisko położonej. Samica składa 1 jajo, które wysiaduje samiec aż przez blisko 80 dni. Później samiec opiekuje się potomstwem. Rozgrzebuje jak kura ściółkę, aby ułatwić znalezienie pokarmu pisklęciu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-21, GAT-619








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.