Kleszczak azjatycki

Kleszczak azjatycki (Anastomus oscitans) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Samiec jest podobny do samicy, Ubarwienie czarno-białe lub saro-czarne. Lotki i ogon są czarne. W szacie godowej upierzenie bardziej kontrastowe. Dziób długi, żółtawy, przypomina kleszcze. U nasady i na końcu obie części są złączone, a w środku pozostaje szpara.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Azji, w Indiach, Birmie, Wietnamie, Kambodży, Tajlandii i w Malezji.

Tryb życia i zachowanie

W okresie godowym wydaje klekoczący odgłos.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 68-80 cm.

Pożywienie

Kleszczak ten zjada przede wszystkim małże i ślimaki słodkowodne, a także ryby, płazy, owady.

Rozmnażanie

Rozmnaża się w koloniach na drzewach, często w bliskości człowieka. Gniazdo zbudowane jest z gałązek. W zniesieniu 2-4 jaja. Samica i samiec wysiadują je na zmianę przez 25 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKleszczak afrykański
Anastomus lamelligerus
Bocianowate
Bocianowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • Richard Grimmett, Carol Inskipp, Tim Inskipp, Sherub - Birds of Bhutan and the East Himalayas, ISBN 978-1-4729-4188-6, HELM 2019

© medianauka.pl, 2020-01-09, GAT-2143




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.