Logo Serwisu Media Nauka


Kleszczak, kleszczak afrykański (Anastomus lamelligerus)

Kleszczak, kleszczak afrykański (Anastomus lamelligerus) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Cechą gatunkową jest budowa dzioba, którego połowy stykają się tylko u nasady i na końcu. Ma czarne upierzenie. Nogi i szyja, jak u wszystkich bocianowatych, długie.

Kleszczak, kleszczak afrykański (Anastomus lamelligerus)
© Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kleszczak, kleszczak afrykański (Anastomus lamelligerus)
Nazwy obce
angielska: African Openbill, Openbill Stork
niemiecka: Mohrenklaffschnabel
czeska: Zejozob africký
francuska: Bec-ouvert africain
hiszpańska: picotenaza africano
Pierwsze opisanie gatunku
Temminck, 1823
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kleszczak, kleszczak afrykański - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 80 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Bocianowate (Ciconiidae)

Występowanie i środowisko

Można go spotkać nad brzegami lagun, zalewów, jezior w Afryce włączając w to Madagaskar.

Tryb życia i zachowanie

Nie odzywa się żadnym głosem. Odbywa wędrówki.

Morfologia i anatomia

Osiąga 80 cm długości ciała, 43,5 cm długości skrzydła.

Pożywienie

Poluje na małże i ślimaki.

Rozmnażanie

Tworzy kolonie lęgowe w trzcinach lub na niskich drzewa. Samica znosi 2-3 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-17, ART-GAT2142




Polecamy