Bocianowate

Bocianowate (Ciconiidae) to rodzina ptaków z rzędu brodzących. Rodzina ta liczy dziś 6 rodzajów i 19 gatunków. W Polsce żyją 2 gatunki z tej rodziny ptaków.

W rodzinie bocianowatych wyróżniamy dwa plemiona:

  • bociany właściwe (Ciconiini), są tu bociany, żabiru, marabuty (13 gatunków),
  • bociany leśne (Mycteriini), zaliczamy tu dławigady i kleszczaki (6 gatunków).

Wygląd

Bocianowate mają długie nogi i dziób, krępą budowę ciała. Ogon jest krótki, skrzydła długie i szerokie. Dzioby bocianów są proste, dławigady mają dzioby zakrzywione w dół, kleszczaki mają dzioby przystosowane do oprawiania dużych ślimaków. Ubarwienie, najczęściej czarno-białe, jest jednakowe u obu płci. Dławigady, żabiru amerykański i marabuty mają nieopierzone głowy. Samce są zwykle nieco większe od samic.

FILTRY
Ukryj obce gatunki
Ukryj polskie gatunki

Sortuj według:

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Bocian białyBocian biały PL Lęgowy Średnio liczny  ! 

Ciconia ciconia

Bocian biały to dość duży ptak gniazdujący w pobliżu naszych osiedli. Jeden z najlepiej rozpoznawalnych ptaków w Polsce. Długi dziób i bogi są czerwone. Młode ptaki mają ciemny dziób. Samiec i samica są tej samej wielkości.


Bocian czarnyBocian czarny PL Lęgowy Bardzo nieliczny  ! 

Ciconia nigra

Bocian czarny to bardzo rzadki w Polsce ptak lęgowy z rodziny bocianowatych o czarno-białym upierzeniu. Żeruje w głębszej wodzie niż bocian biały. Jest ptakiem wędrownym. Gniazdo buduje na wysokim drzewie, czasem na wysokich skałach.


Dławigad indyjskiDławigad indyjski

Mycteria leucocephala

Dławigad indyjski (Mycteria leucocephala) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Ma w przeważającej części białe upierzenie z różowymi elementami na ogonie. Skóra na głowie i podgardlu różowa. To ptak częściowo wędrowny. Zakłada bardzo duże kolonie.


Kleszczak, kleszczak afrykańskiKleszczak, kleszczak afrykański

Anastomus lamelligerus

Kleszczak, kleszczak afrykański (Anastomus lamelligerus) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Cechą gatunkową jest budowa dzioba, którego połowy stykają się tylko u nasady i na końcu. Można go spotkać nad brzegami lagun, zalewów, jezior w Afryce włącz


Marabut afrykańskiMarabut afrykański

Leptoptilos crumeniferus

Marabut to duży ptak afrykański z rodziny bocianów. Szyja i głowa nie są upierzone. Na przodzie szyi występuje wydłużona kieszeń ze skóry zabarwionej różowo. Wierzch ciała ciemny z zielonym połyskiem, spód jest biały.


Żabiru afrykańskiŻabiru afrykański

Ephippiorhynchus senegalensis

Żabiru afrykański (Ephippiorhynchus senegalensis) to afrykański gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Ptak ten ma czarno-białe upierzenie. Czarna jest głowa i szyja oraz skrzydła. Dziób jest długi, mocny, czerwony, a w jego środku znajduje się czarna prz





Inne gatunki

  • Kleszczak azjatycki (Anastomus oscitans)
  • Bocian białobrzuchy (Ciconia abdimii)
  • Bocian czarnodzioby (Ciconia boyciana)
  • Bocian białoszyi (Ciconia episcopus)
  • Bocian sinodzioby (Ciconia maguari)
  • Bocian garbaty (Ciconia stormi)
  • Żabiru czerwononogi (Ephippiorhynchus asiaticus)
  • Żabiru amerykański (Jabiru mycteria)
  • Marabut indyjski (Leptoptilos dubius)
  • Marabut jawajski (Leptoptilos javanicus)
  • Dławigad amerykański (Mycteria americana)
  • Dławigad malajski (Mycteria cinerea)

Występowanie i środowisko

Bocianowate żyją na całym świecie w strefie tropików i umiarkowanego klimatu. Większość z nich występuje w Afryce i południowej Azji.

Tryb życia i zachowanie

Są dobrymi lotnikami. Szybują w powietrzu z wyciągniętymi nogami i szyją. Poruszają się majestatycznie. Bociany żerują samotnie lub w małych grupach, w stada gromadzą się gdy jest dużo pożywienia.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazda budują wysoko na drzewach. Zwykle jest to duża konstrukcja z patyków. W zniesieniu do 6-7 białych jaj. Wysiadywanie trwa 29-38 dni. Młodymi opiekuje się samiec i samica. Pisklęta są gniazdownikami.

Pożywienie

Zjadają pokarm pochodzenia zwierzęcego: ryby, gady i płazy, szarańczaki i inne bezkręgowce.

Ochrona i zagrożenia

Bocian garbaty, czarnodzioby i marabut indyjski są zagrożone, marabut jawajski i dławigad malajski narażony na wyginięcie.

Ciekawostki

Bocianowate są nierzadko symbolami w kulturach i religiach świata. Dla przykładu bocian biały jest symbolem pielgrzymki i ciągłości życia. W legendach to bocian biały przynosi ludziom dzieci.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-163


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
bocian czarny
          

Bocian czarny przylatuje do Polski.

          

Samica bociana czarnego składa jaja.

         

Bocian czarny odlatuje na zimowiska.

ukryj/pokaż
bocian biały
         

Bociany białe przylatują do kraju. Najpierw przylatują samce. Maksimum przylotów przypada na połowę marca.

          

Samica bociana białego składa jaja.

           

Z początkiem miesiąca młode bociany usamodzielniają się. Zbierają się też w stada.

          

Bociany białe odlatują na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.