Żabiru afrykański (Ephippiorhynchus senegalensis)

Żabiru afrykański (Ephippiorhynchus senegalensis) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Ptak ten ma czarno-białe upierzenie. Czarna jest głowa i szyja (z metalicznym połyskiem) oraz skrzydła. Dziób jest długi, mocny, czerwony, a w jego środku znajduje się czarna przepaska. Nasada dzioba z wierzchu jest żółta. Nogi długie, ciemne z czerwonymi palcami i stawem skokowym.

Żabiru afrykański (Ephippiorhynchus senegalensis)
© TMAX - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Żabiru afrykański (Ephippiorhynchus senegalensis)
Nazwy obce
angielska: Saddlebill
niemiecka: Sattelstorch
czeska: Čáp sedlatý
francuska: Jabiru d'Afrique
hiszpańska: Jabirú africano
Pierwsze opisanie gatunku
(Shaw, 1800)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żabiru afrykański - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 140 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Bocianowate (Ciconiidae)

Występowanie i środowisko

Występuje na terenach zalewiskowych, nad rzekami, lagunami w Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Przebywa w parach lub samotnie.

Morfologia i anatomia

Ptak ten osiąga rozmiar 140 cm długości ciała. Skrzydło ma długość do 62,5 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby, płazy i owady, głównie szarańcze.

Rozmnażanie

Buduje duże gniazdo, bardzo wysoko na drzewach. Samica składa tylko jedno jajo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-28, ART-GAT2135