Żabiru czerwononogi

Żabiru czerwononogi (Ephippiorhynchus asiaticus) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Upierzenie czarno-białe. Głowa i szyja mają ponadto metaliczny połysk (fiolet i zieleń). Samice mają żółte tęczówki, samce brązowe. Dziób czarny. Nogi są długie i czerwone.


Żabiru czerwononogi (Ephippiorhynchus asiaticus)
© Chaithanya - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Azji (głównie Indie) i w Australii. Zasiedla podmokłe tereny.

Tryb życia i zachowanie

Często brodzi w wodzie w poszukiwaniu swoich ofiar.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 150 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi około 200 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby, płazy, gady, skorupiaki i czasem stawonogi.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny przez całe życie. Gnieździ się na drzewie, w pobliżu wody. W złożeniu 1-5 jaj. Czas inkubacji wynosi 30 dni.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-13, GAT-2134






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.