Dławigad indyjski

Dławigad indyjski (Mycteria leucocephala) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Ma w przeważającej części białe upierzenie z różowymi elementami na ogonie. Skóra na głowie i podgardlu różowa. Różowawy nalot znajduje się także na długich nogach. Część piór na skrzydłach ma czarny kolor. Dziób silny, długi, żółty, zagięty w dół.


Dławigad indyjski(Mycteria leucocephala)
© vbel71 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje obszary Azji w południowej części, głównie Indie, Nepal, Pakistan, Tajlandię, Birmę, Kambodżę. Często miejsca gniazdowania znajdują się w pobliżu terenów zajmowanych przez ludzi.

Tryb życia i zachowanie

To ptak częściowo wędrowny i osiadły. Zakłada bardzo duże kolonie. W kolonii lęgowej może się znaleźć nawet kilka tysięcy ptaków. Jest aktywny wyłącznie w dzień.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 102 cm, a rozpiętość skrzydeł tego bociana wynosi do 160 cm.

Pożywienie

Dziobem penetruje płycizny w poszukiwaniu ryb, żab, gadów, owadów i skorupiaków.

Rozmnażanie

Dławigad zakłada swoje gniazda wysoko na drzewach nierzadko w towarzystwie innych ptaków wodnych. W złożeniu 2-5 jaj.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-21, GAT-2141




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.