Logo Media Nauka

Dławigad indyjski

Dławigad indyjski (Mycteria leucocephala) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Ma w przeważającej części białe upierzenie z różowymi elementami na ogonie. Skóra na głowie i podgardlu różowa. Różowawy nalot znajduje się także na długich nogach. Część piór na skrzydłach ma czarny kolor. Dziób silny, długi, żółty, zagięty w dół.

Dławigad indyjski (Mycteria leucocephala)
© vbel71 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje obszary Azji w południowej części, głównie Indie, Nepal, Pakistan, Tajlandię, Birmę, Kambodżę. Często miejsca gniazdowania znajdują się w pobliżu terenów zajmowanych przez ludzi.

Tryb życia i zachowanie

To ptak częściowo wędrowny i osiadły. Zakłada bardzo duże kolonie. W kolonii lęgowej może się znaleźć nawet kilka tysięcy ptaków. Jest aktywny wyłącznie w dzień.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 102 cm, a rozpiętość skrzydeł tego bociana wynosi do 160 cm.

Pożywienie

Dziobem penetruje płycizny w poszukiwaniu ryb, żab, gadów, owadów i skorupiaków.

Rozmnażanie

Dławigad zakłada swoje gniazda wysoko na drzewach nierzadko w towarzystwie innych ptaków wodnych. W złożeniu 2-5 jaj.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-21, GAT-2141


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBocian biały
Ciconia ciconia
ikonaBocian czarny
Ciconia nigra
ikonaKleszczak, kleszczak afrykański
Anastomus lamelligerus
ikonaMarabut afrykański
Leptoptilos crumeniferus
ikonaŻabiru afrykański
Ephippiorhynchus senegalensis
ikonaŻabiru czerwononogi
Ephippiorhynchus asiaticus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.