Marabut indyjski

Marabut indyjski (Leptoptilos dubius) to gatunek dużego ptaka z rodziny bocianowatych. Upierzenie z wierzchu ciemnozielone z metalicznym połyskiem, spód białawy. Głowa i szyja są pozbawione piór, żółtawe, pomarańczowe. Wole jest różowawe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w południowej części Azji, od Himalajów i Indii po Malezję i Wietnam.

Tryb życia i zachowanie

Lubi szybować wysoko nad ziemią, często w towarzystwie sępów, wyszukując padłych zwierząt.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 120-152 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 250-300 cm.

Pożywienie

Oprócz padliny zjada żaby, ryby, węże i owady.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko na drzewach. W zniesieniu 2-3 jaja, które samica wysiaduje przez 28-30 dni. Młode stają się zdolne do lotu po 3 miesiącach. Przez kolejne 2 miesiące rodzice jeszcze je karmią.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Zasięg występowania tego gatunku sukcesywnie i drastycznie maleje.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMarabut afrykański
Leptoptilos crumenifer
ikonaMarabut jawajski
Leptoptilos javanicus
Bocianowate
Bocianowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2020-12-01, GAT-2138



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki Miasto
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.