Marabut afrykański

Marabut afrykański (Leptoptilos crumenifer) to duży ptak z rodziny bocianowatych. Szyja i głowa nie są upierzone. Na przodzie szyi występuje wydłużona kieszeń ze skóry zabarwionej różowo. Wierzch ciała ciemny z zielonym połyskiem, spód jest biały.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Afryka. zamieszkuje sawanny, lasostepy, przybrzeżne tereny wód.

Tryb życia i zachowanie

Marabut prowadzi podobny tryb życia jak sępy. Gromadzi się przy padlinie.

Pożywienie

Marabuty zjadają padlinę, ryby, szarańczę i inny pokarm zwierzęcy.

Rozmnażanie

Gnieździ się na drzewach i skałach w koloniach. Czasem gniazduje w miastach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMarabut indyjski
Leptoptilos dubius
ikonaMarabut jawajski
Leptoptilos javanicus
Bocianowate
Bocianowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2013-05-22, GAT-537






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.