Logo Media Nauka

Facebook

Marabut jawajski (Leptoptilos javanicus)
© David - stock.adobe.com

Marabut jawajski

Marabut jawajski (Leptoptilos javanicus) to gatunek ptaka z rodziny bocianowatych. Wierzch jest czarny, spód biały. Szyja żółtawa, długa. Dziób silny, długi.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Azji od Himalajów po Indonezję.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 122-129 cm.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-12-08, GAT-2137




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMarabut afrykański
Leptoptilos crumeniferus
Bocianowate
Bocianowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj




Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.