Logo Media Nauka
PL

Bocian czarny

Bocian czarny (Ciconia nigra) to duży, rodzimy ptak o czarnym, metalizującym upierzeniu, za wyjątkiem białego spodu. Nogi oraz dziób są czerwonawe. Jest rzadkim ptakiem lęgowym w naszym kraju. Jest chroniony, chronione są też jego stanowiska lęgowe w promieniu 500 m od gniazda.

Bocian czarny (Ciconia nigra)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Bocian czarny
Nazwa łacińska
Ciconia nigra
Nazwy obce
angielska: Black Stork
niemiecka: Schwarzstorch
czeska: Čáp černý
francuska: Cigogne noire
hiszpańska: Cigüeña negra
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bocian czarny - mapa występowania na świecieBocian czarny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 90 cm do 105 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 173 cm do 205 cm.
Ciężar: do 3 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Bocianowate (Ciconiidae)
Głos
Rzadko klekocą, czasami świszczą i syczą.

Występowanie i środowisko

Europa wschodnia i środkowa (także w Polsce), Azja. Zamieszkuje rozległe lasy ze zbiornikami wodnymi, bagna, łąki, brzegi rzek w dolinach. Jest obecny na nizinach i w górach - na terenie całego kraju. Największa jego liczebność występuje na wschodzie Polski.

Tryb życia i zachowanie

Bocian czarny żeruje w głębszej wodzie niż bocian biały. Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje pod koniec marca i kwietniu, odlatuje od końca sierpnia do początku października. Zimuje w południowej i wschodniej Afryce. Bociany szybują w powietrzu.

Morfologia i anatomia

Bocian czarny jest nieznacznie mniejszy od swojego kuzyna - bociana białego. rozpiętość skrzydeł wynosi do 205 cm. Waga wynosi około 3 kg, choć zdarzają się osobniki o masie 4,4 kg.

Pożywienie

Zjada wodne owady, ryby, żaby i traszki.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje na wysokim drzewie, czasem na wysokich skałach. Jedno zniesienie w roku. Samica składa od połowy kwietnia do połowy maja 3-5 jaj (rzadko 2-6), które wysiaduje przez 30-40 dni. Pisklęta pozostają w gnieździe przez 62-69 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to ptak chroniony.

Ciekawostki

Brak danych.

Pytania

Czy bocian czarny jest pod ochroną?

Tak. Bocian czarny w Polsce podlega ochronie ścisłej, a wokół miejsc rozrodu są wyznaczone strefy ochrony. Gniazdo bociana czarnego jest chronione w promieniu 500 m. Gatunek ten wymaga czynnej ochrony.

Ile jest w Polsce bocianów czarnych?

Szacunki liczebności tego gatunku mówią o około 2000 par lęgowych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-17, GAT-514

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
bocian czarny
          

Bocian czarny przylatuje do Polski.

          

Samica bociana czarnego składa jaja.

         

Bocian czarny odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.