Logo Media Nauka

Żabiru amerykański (Jabiru mycteria)
© ondrejprosicky - stock.adobe.com

Żabiru amerykański

Żabiru amerykański (Jabiru mycteria) to ptak z rodziny bocianowatych. Głowa i szyja żabiru amerykańskiego są pozbawione piór. Mają kruczo czarne ubarwienie, nasada szyi jest czerwona, pomarszczona. Podstawa szyi jest rozciągliwa i workowata. Długi i mocny, zagięty lekko w górę dziób jest tak samo czarny jak głowa. Czarne są też długie nogi. Upierzenie białawe. Młode osobniki mają szarawe upierzenie.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej, Środkowej i południowej części Ameryki Północnej. Preferuje tereny podmokłe, okolice rzek i jezior, bagna.

Tryb życia i zachowanie

Często brodzi w płyciznach. Nie wydaje zwykle żadnych odgłosów.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 120-150 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 240-260 cm.

Pożywienie

Zjada ryby, drobne ssaki, płazy, a także bezkręgowce, w tym mięczaki. Jest też padlinożercą.

Rozmnażanie

Gniazdo ma kilka metrów średnicy. Budowane jest na drzewie. W zniesieniu 3-4 jaja. Inkubacja trwa 35 dni. Młode przebywają w gnieździe przez 80-95 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy bocianowaty Ameryki Południowej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-12-02, GAT-2136


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBocian białobrzuchy
Ciconia abdimii
ikonaBocian białoszyi
Ciconia episcopus
ikonaBocian biały
Ciconia ciconia
ikonaBocian czarny
Ciconia nigra
ikonaBocian garbaty
Ciconia stormi
ikonaBocian sinodzioby
Ciconia maguari
ikonaDławigad indyjski
Mycteria leucocephala
ikonaKleszczak, kleszczak afrykański
Anastomus lamelligerus
ikonaMarabut afrykański
Leptoptilos crumeniferus
ikonaMarabut jawajski
Leptoptilos javanicus
ikonaŻabiru afrykański
Ephippiorhynchus senegalensis
ikonaŻabiru czerwononogi
Ephippiorhynchus asiaticus
Bocianowate
Bocianowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Martyn Kenefick, Robin Restall, Floyd Hayes - Birds of Trinidad & Tobago, ISBN 978-1-4729-4152-7, HELM 2019
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.