Żabiru amerykański

Żabiru amerykański (Jabiru mycteria) to ptak z rodziny bocianowatych. Głowa i szyja żabiru amerykańskiego są pozbawione piór. Mają kruczo czarne ubarwienie, nasada szyi jest czerwona, pomarszczona. Podstawa szyi jest rozciągliwa i workowata. Długi i mocny, zagięty lekko w górę dziób jest tak samo czarny jak głowa. Czarne są też długie nogi. Upierzenie białawe. Młode osobniki mają szarawe upierzenie.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Żabiru amerykański (Jabiru mycteria)

© ondrejprosicky – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej, Środkowej i południowej części Ameryki Północnej. Preferuje tereny podmokłe, okolice rzek i jezior, bagna.

Tryb życia i zachowanie

Często brodzi w płyciznach. Nie wydaje zwykle żadnych odgłosów.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 120-150 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 240-260 cm.

Pożywienie

Zjada ryby, drobne ssaki, płazy, a także bezkręgowce, w tym mięczaki. Jest też padlinożercą.

Rozmnażanie

Gniazdo ma kilka metrów średnicy. Budowane jest na drzewie. W zniesieniu 3-4 jaja. Inkubacja trwa 35 dni. Młode przebywają w gnieździe przez 80-95 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy bocianowaty Ameryki Południowej.


Pokrewne gatunki ptaków


Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Martyn Kenefick, Robin Restall, Floyd Hayes – Birds of Trinidad & Tobago, ISBN 978-1-4729-4152-7, HELM 2019
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska – Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2019-12-02, GAT-2136




©® Media Nauka 2008-2023 r.