Logo Serwisu Media Nauka

Kobra królewska
(Ophiophagus hannah)

Kobra królewska (Ophiophagus hannah) to gatunek węża z rodziny zdradnicowatych. To największy jadowity wąż świata. Ma zmienne ubarwienie. Ciało może być żółtawe, oliwkowe, brązowawe, a nawet czarne. Występują delikatne, ciemniejsze paski na ciele. Podgardle jest jaśniejsze - żółte lub kremowe.

Kobra królewska (Ophiophagus hannah)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kobra królewska (Ophiophagus hannah)
Synonimy
Dendraspis bungarus (Schlegel, 1837)
Dendraspis hannah (Cantor, 1836)
Hamadryas elaps Günther, 1858
Hamadryas hannah Cantor, 1836
Hamadryas ophiophagus Cantor, 1838
Naja bungarus Schlegel, 1837
Naja hannah (Cantor, 1836)
Naja ingens Van Hasselt, 1882
Naja vittata Elliott, 1840
Ophiophagus elaps (Günther, 1858)
Nazwy obce
angielska: King Cobra, Hamadryad
niemiecka: Königskobra
czeska: Kobra královská
Pierwsze opisanie gatunku
(Cantor, 1836)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 470 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Zdradnicowate (Elapidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Azji, w takich krajach jak Pakistan, Indie, Laos, Birma, Wietnam, Chiny, Malezja, Indonezja i Filipiny. Preferuje przerzedzone lasy, trawiaste tereny w dżungli, często w sąsiedztwie zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Jest bardzo agresywna. Potrafi się wspinać na drzewa. Bardzo dobrze pływa.

Zaniepokojona kobra przybiera charakterystyczna pozycje. Unosi w górę przednią cześć ciała i eksponuje fałdy skórne w części szyjnej.

Poluje w dzień i w nocy.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 4,7 m długości ciała. Ma bardzo silny jad, wydzielany w dużej ilościach. Ukąszenie tego węża jest w stanie powalić słonia w ciągu 3 godzin. Ukąszony człowiek umiera w ciągu 15 minut. Zęby jadowe nie są dłuższe niż 10 cm. Oprócz nich w szczęce tkwią jeszcze zęby chwytne.

Fałdy skórne w części szyjnej nie tworzą jak u okularników dyskowatej tarczy.

Pożywienie

Poluje głównie na inne węże, także te jadowite, rzadziej na inne kręgowce.

Rozmnażanie

Jest jajorodna. Samica opiekuje się jajami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Występuje dość rzadko.

Ciekawostki

Kobra królewska jest największym jadowitym wężem świata.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-08, GAT-4274








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.