PL

Komar brzęczący, komar pospolity

Komar brzęczący, komar pospolity (Culex pipiens) to owad z rzędu muchówek, znienawidzony przez człowieka, należący do rodziny komarowatych. To jeden z najlepiej poznanych owadów. Ciało ma brązowe. Ma wydłużony kształt, delikatną budowę ciała, długie i cienkie odnóża, wydłużone, przeźroczyste skrzydła, okrągłą głowę z dużymi oczami o złożonej budowie. Czułki są dość długie o pierzastej budowie u samców. Odwłok ma charakterystyczne białe plamki. Aparat gębowy jest typu kłująco-ssącego.


Komar brzęczący, komar pospolity(Culex pipiens)
© pp77 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To bardzo szeroko rozpowszechniony na świecie owad. Występuje na wszystkich kontynentach. W Polsce jest liczny i pospolity wszędzie. Chętnie przebywa w pobliżu człowieka, a więc na wsiach i w miastach.

Tryb życia i zachowanie

Zimują wyłącznie zapłodnione samice w różnego rodzaju zakamarkach. Największą aktywność przejawia o zmierzchu i w nocy.

Pożywienie

Samice komara odżywiają się krwią kręgowców, głównie ssaków i ptaków. Samce odżywiają się wyłącznie nektarem kwiatów.

Rozmnażanie

Samica składa jaja do wody w postaci unoszących się na powierzchni kładek. Zbiornik wody może być bardzo niewielki, bo larwy tego komara mogą się rozwijać w nawet niewielkich ilościach wody. Larwy zwisają głową w dół. Osobniki rozwijają się nawet w ciągu dwóch tygodni. Poczwarki oddychają powietrzem atmosferycznym za pomocą dwóch rurek. W ciągu jednego roku rozwija się kilka pokoleń.

Ochrona i zagrożenia

Nie jest to owad zagrożony wyginięciem. Wręcz przeciwnie, jest tępiony wszędzie, gdzie występuje.

Ciekawostki

Krew piją jedynie samice komara.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-11-29, GAT-680

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Komar brzęczący, komar pospolity
    

Okres lotu komara brzęczącego

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.