Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Korołaz brunatny
(Climacteris picumnus)

Korołaz brunatny (Climacteris picumnus) to przedstawiciel rodziny korołazów. Ma brązowe upierzenie, kreskowane od strony brzusznej. Nogi mocne, wyposażone w ostre pazurki.

Korołaz brunatny (Climacteris picumnus)
© feathercollector - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Korołaz brunatny (Climacteris picumnus)
Nazwy obce
angielska: Brown Treecreeper
francuska: Échelet brun
Pierwsze opisanie gatunku
Temminck & Laugier, 1824
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Korołaz brunatny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Korołazy (Climacteridae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje wschodnią część Australii. Jego naturalnym środowiskiem są zadrzewienia i zakrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny tryb życia. Grupuje się w stada o określonej hierarchii społecznej. Ptak ten w poszukiwaniu owadów wspina się po korze drzew i krzewów.

Pożywienie

Zjada głównie mrówki.

Rozmnażanie

Buduje czarkowate gniazda w dziuplach naturalnych. Pisklęta są gniazdownikami. Jaja wysiaduje samica.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-29, GAT-743








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.