Logo Media Nauka

Facebook



Korołazy

Korołazy (Climacteridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 7 gatunków w 2 rodzajach. W Polsce korołazy nie występują.

Wygląd

Ubarwienie tych ptaków jest maskujące . Ptak jest słabo widoczny na tle kory drzew. Z wierzchu są brązowe lub czarne, od spodu zaś mają jasne lub ciemne plamki lub kreski. Samice na piersi lub policzku mają rude plamy. Korołazy mają mocne nogi wyposażone w ostre pazury. Niektóre palce są zrośnięte. Na skrzydłach znajduje się szeroki pas o jaśniejszym kolorze.

Gatunki

Wykaz gatunków.

Korołaz białogardłyKorołaz białogardły

Cormobates leucophaeus

Korołaz białogardły (Cormobates leucophaeus) to ptak z rodziny korołazów. Upierzenie z wierzchu szarawe, jasne od spodu, gardło i pierś białawe, reszta ciemniejsza, kreskowana.


Korołaz brunatnyKorołaz brunatny

Climacteris picumnus

To przedstawiciel korołazów, tworzący rozbudowane grupy społeczne. Ma brązowe upierzenie, kreskowane od strony brzusznej. Nogi mocne, wyposażone w ostre pazurki.





Inne gatunki

  • Korołaz białobrewy (Climacteris affinis)
  • Korołaz rudobrewy (Climacteris erythrops)
  • Korołaz ciemny (Climacteris melanura)
  • Korołaz rdzawy (Climacteris rufa)
  • Korołaz papuaski (Cormobates placens)

Występowanie i środowisko

To ptaki Australii i Nowej Gwinei, na której żyje tylko jeden z gatunków. Ich środowiskiem naturalnym są lasy, luźne zadrzewienia i zakrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te wspinają się po korze drzew w poszukiwaniu owadów. Nie odbywają wędrówek. Mogą tworzyć grupy rodzinne do 8 osobników. Czasem tworzą większe grupy społeczne.

Rozmnażanie

Gniazdują w naturalnych dziuplach drzew. Samica składa od 1 do 4 jaj. Wysiadywaniem przez 14-24 dni zajmuje się samica. Pisklęta w gnieździe pozostają przez 20-27 dni.

Pożywienie

Zjadają głównie mrówki, a także chrząszcze i pająki. Spijają też nektar kwiatowy. Rzadko zjadają grzyby i nasiona.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem, choć ich liczebność stale spada.

Ciekawostki

Ptaki te mają zwyczaj przyozdabiania wejścia do dziupli wylinkami węży i skrzydłami owadów.




© medianauka.pl, 2015-03-29, RODZ-293






Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.