Logo Serwisu Media Nauka


Korołazy (Climacteridae)

Korołazy (Climacteridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 7 gatunków w 2 rodzajach. W Polsce korołazy nie występują.

Wygląd

Ubarwienie tych ptaków jest maskujące . Ptak jest słabo widoczny na tle kory drzew. Z wierzchu są brązowe lub czarne, od spodu zaś mają jasne lub ciemne plamki lub kreski. Samice na piersi lub policzku mają rude plamy. Korołazy mają mocne nogi wyposażone w ostre pazury. Niektóre palce są zrośnięte. Na skrzydłach znajduje się szeroki pas o jaśniejszym kolorze.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Korołaz brunatnyKorołaz brunatny (Climacteris picumnus)

To przedstawiciel korołazów, tworzący rozbudowane grupy społeczne.


Nazwa rodziny
Korołazy (Climacteridae)
Występowanie
Australia.Korołazy - mapa występowania na świecie
Liczba gatunków na świecie
7
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Korołazy (Climacteridae)
Długość ciała
Długość: 14-19 cm.
Masa ciała: 20-40 g.

Inne gatunki

  • Korołaz białobrewy (Climacteris affinis)
  • Korołaz rudobrewy (Climacteris erythrops)
  • Korołaz ciemny (Climacteris melanura)
  • Korołaz rdzawy (Climacteris rufa)
  • Korołaz białogardły (Cormobates leucophaeus)
  • Korołaz papuaski (Cormobates placens)

Występowanie i środowisko

To ptaki Australii i Nowej Gwinei, na której żyje tylko jeden z gatunków. Ich środowiskiem naturalnym są lasy, luźne zadrzewienia i zakrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te wspinają się po korze drzew w poszukiwaniu owadów. Nie odbywają wędrówek. Mogą tworzyć grupy rodzinne do 8 osobników. Czasem tworzą większe grupy społeczne.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazdują w naturalnych dziuplach drzew. Samica składa od 1 do 4 jaj. Wysiadywaniem przez 14-24 dni zajmuje się samica. Pisklęta w gnieździe pozostają przez 20-27 dni.

Pożywienie

Zjadają głównie mrówki, a także chrząszcze i pająki. Spijają też nektar kwiatowy. Rzadko zjadają grzyby i nasiona.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem, choć ich liczebność stale spada.

Ciekawostki

Ptaki te mają zwyczaj przyozdabiania wejścia do dziupli wylinkami węży i skrzydłami owadów.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-29, ART-RODZ293



Polecamy