Logo Media Nauka

Koroniec plamoczuby

Koroniec plamoczuby (Goura victoria) to ptak z rodziny gołębi. To jeden z większych i najpiękniejszych gołębi. Ma piękny czub na głowie. Ubarwienie niebieskie. Dziób mocny, lekko zakrzywiony w dół na końcu. Oko czerwone, tęczówka ciemna. Pierś ma fioletową barwę.

Koroniec plamoczuby (Goura victoria)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Koroniec plamoczuby
Nazwa łacińska
Goura victoria
Nazwy obce
angielska: Victoria Crowned-pigeon, Victoria Crowned-Pigeon, Victoria Crowned Pigeon, Victoria Goura
niemiecka: Fächertaube
czeska: Korunáč vějířový
francuska: Goura de Victoria
hiszpańska: Paloma Crestada Victoria
Pierwsze opisanie gatunku
(Fraser, 1844)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Koroniec plamoczuby - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 66 cm do 74 cm
Ciężar: do 2 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)

Występowanie i środowisko

Koroniec ten występuje na Nowej Gwinei. Zamieszkuje tereny bagniste i namorzyny oraz lasy palmowe.

Tryb życia i zachowanie

Wydaje nietypowe dźwięki. Prowadzi naziemny tryb życia. W obliczu zagrożenia chroni się na drzewie. Tworzy niewielkie grupy do 10 osobników.

Pożywienie

Zjada owoce, owady, mięczaki.

Rozmnażanie

Łączy się w pary na całe życie. gniazduje na drzewie. Samica składa tylko jedno jajo i wysiaduje je wyłącznie nocą. Za dnia jajo wysiaduje samiec. Inkubacja trwa 4 tygodnie. Jak wszystkie pisklęta gołębi, matka karmi je mlekiem - wydzieliną z wola.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Koroniec plamoczuby jest największym z gołębi.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-22, GAT-535





© Media Nauka 2008-2018 r.