Logo Media Nauka

Gołębiowate

Gołębie (Columbidae) to rodzina ptaków z rzędu gołębiowatych. Rodzina ta liczy dziś 42 rodzaje i 309 gatunków. W Polsce żyją 4 gatunki gołębi.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Gołąb skalny, gołąb domowy, gołąb miejskiGołąb skalny, gołąb domowy, gołąb miejski PL

Columba livia

Gołąb skalny jest przodkiem gołębia domowego oraz miejskiego. Gołąb jest ptakiem kosmopolitycznym. Udomowienie miało miejsce około 4000 lat temu. Długotrwała hodowla doprowadziła do uzyskania ponad 300 ras.


Gołąb zbroczony, wyspiarek zbroczonyGołąb zbroczony, wyspiarek zbroczony

Gallicolumba luzonica

Wyspiarek zbroczony, zwany gołębiem zbroczonym, to gołąb z Filipin z charakterystyczna czerwoną plamą na piersi. Podgardle białe, czoło jasnoszare, spód jasny, wierzch ciała szaroniebieski, na skrzydłach ciemne pręgi.


Gołąbek diamentowyGołąbek diamentowy

Geopelia cuneata

Gołąbek diamentowy to australijski gołąb, jeden z mniejszych z całej rodziny. Ma pierś i głowę jasnoszarą, strona spodnia jest biała, reszta ciała jest jasnobrązowa. Charakterystyczna jest czerwona obwódka wokół oka.


GrzywaczGrzywacz PL

Columba palumbus

Grzywacz to dość gołąb. Można go spotkać w parkach, ogrodach i alejach. Ma charakterystyczną białą plamę po bokach szyi. Odbywa lot tokowy: samiec podlatuje stromo w górę klapiąc skrzydłami i opada lotem szybowcowym.


Koroniec plamoczubyKoroniec plamoczuby

Goura victoria

Koroniec plamoczuby to największy z nielotnych gołębi, zamieszkujący Nową Gwineę. To jeden z większych i najpiękniejszych gołębi. Ma piękny czub na głowie. Ubarwienie niebieskie.


Sierpówka, synogarlica tureckaSierpówka, synogarlica turecka PL

Streptopelia decaocto

Sierpówka, zwana synogarlicą turecką, to ptak z rodziny gołębi. Można go spotkać w parkach, ogrodach i alejach. Ma charakterystyczną czarną półobrożę na karku i szyi. est typowym gatunkiem synantropijnym. Lubi drzewa szpilkowe, które służą za noclegowisko


SiniakSiniak PL

Columba oenas

Łatwo go pomylić z gołębiem domowym. Siniak zamieszkuje lasy liściaste i iglaste. Poza lęgami można go spotkać na polach. Ma charakterystyczną plamę na boku szyi. Gniazduje w dziuplach, wyściełanych patykami lub w starych gniazdach innych ptaków.


TurkawkaTurkawka PL

Streptopelia turtur

Turkawka jest naszym najmniejszym gołębiem. Ma charakterystyczną, bardzo smukłą sylwetkę. Na szyi po bokach ma charakterystyczny, czarno-biały wzór, który nie występuje u młodych osobników.


WongaWonga

Leucosarcia melanoleuca

Wonga (Leucosarcia melanoleuca) to ptak zaliczany do gołębi. Jest siwa z wierzchu i na piersi, głowa z wierzchu jest biała. Spód jasny z ciemnym, grubym nakrapianiem. Na piersi widnieje jasny wzór w kształcie litery V.


Wyspiarek płowobrzuchyWyspiarek płowobrzuchy

Gallicolumba crinigera

Wyspiarek płowobrzuchy to endemiczny gołąb z Filipin, który w odróżnieniu od innych gołębi jada bezkręgowce. Jest pięknie ubarwiony. Z wierzchu błękitny, tylna część grzbietu czerwona, spół płowy.



Nazwa rzędu
Gołębiowate (Columbiformes)
Występowanie
Cały świat poza Antarktyką.
Liczba gatunków na świecie
309
Liczba gatunków w Polsce
4
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Podtyp: Kręgowce (Vertebrata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Wielkość
Długość: 15-82 cm.
Masa ciała: 30 g- 2,4 kg
Głos
Gruchanie, łagodne okrzyki.
Największy gatunek
Najmniejszy gatunek w Polsce

Inne gatunki

  • Koralczyk niebieskawy (Alectroenas madagascariensis)
  • Koralczyk maurytyjski (Alectroenas nitidissima)
  • Koralczyk czerwonogłowy (Alectroenas pulcherrima)
  • Koralczyk maskareński (Alectroenas rodericana)
  • Koralczyk srebrnogłowy (Alectroenas sganzini)
  • Nikobarczyk (Caloenas nicobarica)
  • Miedzianka szmaragdowa (Chalcophaps indica)
  • Miedzianka białoczelna (Chalcophaps stephani)
  • Siniaczek paskowany (Claravis godefrida)
  • Siniaczek purpurowy (Claravis mondetoura)
  • Siniaczek plamisty (Claravis pretiosa)
  • Gołąb pstrogłowy (Columba albinucha)
  • Gołąb białokryzy (Columba albitorques)
  • Gołąb chilijski (Columba araucana)
  • Gołąb srebrzysty (Columba argentina)
  • Gołąb żółtooki (Columba arquatrix)
  • Gołąb kanaryjski (Columba bollii)
  • Gołąb jamajski (Columba caribaea)
  • Gołąb różowawy (Columba cayennensis)
  • Gołąb gołooki (Columba corensis)
  • Gołąb szarogłowy (Columba delegorguei)
  • Gołąb brązowogrzbiety (Columba elphinstonii)
  • Gołąb brunatny (Columba eversmanni)
  • Gołąb pręgosterny (Columba fasciata)
  • Gołąb czerwonodzioby (Columba flavirostris)
  • Gołąb mały (Columba goodsoni)
  • Gołąb okularowy (Columba guinea)
  • Gołąb himalajski (Columba hodgsonii)
  • Gołąb różowoszyi (Columba inornata)
  • Gołąb lśniący (Columba iriditorques)
  • Gołąb czarny (Columba janthina)
  • Gołąb srebrnokryzy (Columba jouyi)
  • Gołąb laurowy (Columba junoniae)
  • Gołąb cynamonowy (Columba larvata)
  • Gołąb karaibski (Columba leucocephala)
  • Gołąb białogłowy (Columba leucomela)
  • Gołąb białobrzuchy (Columba leuconota)
  • Gołąb plamisty (Columba maculosa)
  • Gołąb zatokowy (Columba malherbii)
  • Synogarlica rdzawosterna (Columba mayeri)
  • Gołąb krótkodzioby (Columba nigrirostris)
  • Gołąb peruwiański (Columba oenops)
  • Gołąb somalijski (Columba oliviae)
  • Gołąb żółtonogi (Columba pallidiceps)
  • Gołąb siwogłowy (Columba palumboides)
  • Gołąb łuskogrzbiety (Columba picazuro)
  • Gołąb ołowiany (Columba plumbea)
  • Gołąb śniady (Columba pollenii)
  • Gołąb jasnoszyi (Columba pulchricollis)
  • Gołąb jasnogłowy (Columba punicea)
  • Gołąb górski (Columba rupestris)
  • Gołąb białoczelny (Columba simplex)
  • Gołąb kameruński (Columba sjostedti)
  • Gołąb łuskowany (Columba speciosa)
  • Gołąb antylski (Columba squamosa)
  • Gołąb brązowy (Columba subvinacea)
  • Gołąb kasztanowaty (Columba thomensis)
  • Gołąb liliowy (Columba torringtoni)
  • Gołąb maderski (Columba trocaz)
  • Gołąb kongijski (Columba unicincta)
  • Gołąb boniński (Columba versicolor)
  • Gołąb białogardły (Columba vitiensis)
  • Gołąbeczek szarawy (Columbina buckleyi)
  • Gołąbeczek szarogłowy (Columbina cruziana)
  • Gołąbeczek rdzawy (Columbina cyanopis)
  • Gołąbeczek karłowaty (Columbina minuta)
  • Gołąbeczek malutki (Columbina passerina)
  • Gołąbeczek białoskrzydły (Columbina picui)
  • Gołąbeczek cynamonowy (Columbina talpacoti)
  • Garlica szarogłowa (Cryptophaps poecilorrhoa)
  • Zębacz (Didunculus strigirostris)
  • Strzępopiór (Drepanoptila holosericea)
  • Muszkatela miedziana (Ducula aenea)
  • Muszkatela niebieskawa (Ducula aurorae)
  • Muszkatela kasztanowata (Ducula badia)
  • Muszkatela ciemnobrzucha (Ducula bakeri)
  • Muszkatela cynamonowa (Ducula basilica)
  • Muszkatela dwubarwna (Ducula bicolor)
  • Muszkatela kasztanowobrzucha (Ducula brenchleyi)
  • Muszkatela brunatnobrzucha (Ducula carola)
  • Muszkatela górska (Ducula chalconota)
  • Muszkatela płowobrzucha (Ducula cineracea)
  • Muszkatela złotooka (Ducula concinna)
  • Muszkatela pręgosterna (Ducula finschii)
  • Muszkatela białobrzucha (Ducula forsteni)
  • Muszkatela płaskodzioba (Ducula galeata)
  • Muszkatela nowokaledońska (Ducula goliath)
  • Muszkatela ciemnogrzbieta (Ducula lacernulata)
  • Muszkatela płowa (Ducula latrans)
  • Muszkatela biała (Ducula luctuosa)
  • Muszkatela czarna (Ducula melanochroa)
  • Muszkatela okularowa (Ducula mindorensis)
  • Muszkatela obrożna (Ducula mullerii)
  • Muszkatela szmaragdowa (Ducula myristicivora)
  • Muszkatela szarogłowa (Ducula oceanica)
  • Muszkatela brodawkowata (Ducula pacifica)
  • Muszkatela białooka (Ducula perspicillata)
  • Muszkatela popielata (Ducula pickeringii)
  • Muszkatela czerwonooka (Ducula pinon)
  • Muszkatela blada (Ducula pistrinaria)
  • Muszkatela różowobrzucha (Ducula poliocephala)
  • Muszkatela spiżowa (Ducula radiata)
  • Muszkatela różowawa (Ducula rosacea)
  • Muszkatela krasnonosa (Ducula rubricera)
  • Muszkatela czerwonorzytna (Ducula rufigaster)
  • Muszkatela srokata (Ducula spilorrhoa)
  • Muszkatela ciemna (Ducula whartoni)
  • Muszkatela różowoszyja (Ducula zoeae)
  • Gołąb wędrowny (Ectopistes migratorius)
  • Wyspiarek papuaski (Gallicolumba beccarii)
  • Wyspiarek rdzawokarkowy (Gallicolumba canifrons)
  • Wyspiarek polinezyjski (Gallicolumba erythroptera)
  • Wyspiarek jasnogłowy (Gallicolumba hoedtii)
  • Wyspiarek białobrewy (Gallicolumba jobiensis)
  • Wyspiarek brązowoskrzydły (Gallicolumba keayi)
  • Wyspiarek karoliński (Gallicolumba kubaryi)
  • Wyspiarek złotoplamy (Gallicolumba menagei)
  • Wyspiarek szarosterny (Gallicolumba platenae)
  • Wyspiarek ciemny (Gallicolumba rubescens)
  • Wyspiarek złotopierśny (Gallicolumba rufigula)
  • Wyspiarek grubodzioby (Gallicolumba salamonis)
  • Wyspiarek siwogłowy (Gallicolumba sanctaecrucis)
  • Wyspiarek rdzawogłowy (Gallicolumba stairi)
  • Wyspiarek złotoczelny (Gallicolumba tristigmata)
  • Wyspiarek mariański (Gallicolumba xanthonura)
  • Gołąbek duży (Geopelia humeralis)
  • Gołąbek falisty (Geopelia maugei)
  • Gołąbek łuskowany (Geopelia placida)
  • Gołąbek zebrowany (Geopelia striata)
  • Aborygenka lancetoczuba (Geophaps plumifera)
  • Aborygenek wąsaty (Geophaps scripta)
  • Aborygenek maskowy (Geophaps smithii)
  • Błyskotek białolicy (Geotrygon albifacies)
  • Błyskotek białoczelny (Geotrygon caniceps)
  • Błyskotek kraterowy (Geotrygon carrikeri)
  • Błyskotek brunatny (Geotrygon chiriquensis)
  • Błyskotek zielonogłowy (Geotrygon chrysia)
  • Błyskotek zielonoszyi (Geotrygon costaricensis)
  • Błyskotek białogardły (Geotrygon frenata)
  • Błyskotek rdzawogłowy (Geotrygon goldmani)
  • Błyskotek purpurowy (Geotrygon lawrencii)
  • Błyskotek łuskoszyi (Geotrygon linearis)
  • Błyskotek rdzawy (Geotrygon montana)
  • Błyskotek białowąsy (Geotrygon mystacea)
  • Błyskotek szafirowy (Geotrygon saphirina)
  • Błyskotek wąsaty (Geotrygon veraguensis)
  • Błyskotek czubaty (Geotrygon versicolor)
  • Błyskotek fioletowy (Geotrygon violacea)
  • Koroniec siodłaty (Goura cristata)
  • Koroniec błękitny (Goura scheepmakeri)
  • Krasnook ciemnogłowy (Gymnophaps albertisii)
  • Krasnook długosterny (Gymnophaps mada)
  • Krasnook blady (Gymnophaps solomonensis)
  • Garlica maoryska (Hemiphaga novaeseelandiae)
  • Błyskolotka białogłowa (Henicophaps albifrons)
  • Błyskolotka białobrzucha (Henicophaps foersteri)
  • Gołębik panamski (Leptotila battyi)
  • Gołębik szaropierśny (Leptotila cassini)
  • Gołębik kolumbijski (Leptotila conoveri)
  • Gołębik duży (Leptotila jamaicensis)
  • Gołębik białolicy (Leptotila megalura)
  • Gołębik ochrowy (Leptotila ochraceiventris)
  • Gołębik blady (Leptotila pallida)
  • Gołębik siwogłowy (Leptotila plumbeiceps)
  • Gołębik szaroczelny (Leptotila rufaxilla)
  • Gołębik białosterny (Leptotila verreauxi)
  • Gołębik grenadyjski (Leptotila wellsi)
  • Siwiec (Lopholaimus antarcticus)
  • Kasztanówka cienkodzioba (Macropygia amboinensis)
  • Kasztanówka rdzawa (Macropygia emiliana)
  • Kasztanówka zmienna (Macropygia mackinlayi)
  • Kasztanówka wielka (Macropygia magna)
  • Kasztanówka czarnodzioba (Macropygia nigrirostris)
  • Kasztanówka bażancia (Macropygia phasianella)
  • Kasztanówka mała (Macropygia ruficeps)
  • Kasztanówka rudogłowa (Macropygia rufipennis)
  • Kasztanówka filipińska (Macropygia tenuirostris)
  • Kasztanówka prążkowana (Macropygia unchall)
  • Żółtook złotoplamy (Metriopelia aymara)
  • Żółtook łuskowany (Metriopelia ceciliae)
  • Żółtook duży (Metriopelia melanoptera)
  • Żółtook szarogłowy (Metriopelia morenoi)
  • Korończyk (Microgoura meeki)
  • Gołąb rdzawosterny (Nesoenas mayeri)
  • Aborygenek długoczuby (Ocyphaps lophotes)
  • Turkaweczka czarnogardła (Oena capensis)
  • Aborygenek białopióry (Petrophassa albipennis)
  • Aborygenek rdzawopióry (Petrophassa rufipennis)
  • Brązaczek ametystowy (Phapitreron amethystina)
  • Brązaczek ciemnouchy (Phapitreron cinereiceps)
  • Brązaczek białouchy (Phapitreron leucotis)
  • Błyskolotka białogardła (Phaps chalcoptera)
  • Błyskolotka mała (Phaps elegans)
  • Błyskolotka maskowa (Phaps histrionica)
  • Owocożer czarnowstęgi (Ptilinopus alligator)
  • Owocożer żółtooki (Ptilinopus arcanus)
  • Owocożer złotoczelny (Ptilinopus aurantiifrons)
  • Owocożer żółtobrzuchy (Ptilinopus bernsteinii)
  • Owocożer miedziany (Ptilinopus chalcurus)
  • Owocożer czarnogrzbiety (Ptilinopus cinctus)
  • Owocożer koralowy (Ptilinopus coralensis)
  • Owocożer koroniasty (Ptilinopus coronulatus)
  • Owocożer czerwonoplamy (Ptilinopus dohertyi)
  • Owocożer białoczelny (Ptilinopus dupetithouarsii)
  • Owocożer białogłowy (Ptilinopus eugeniae)
  • Owocożer bordowouchy (Ptilinopus fischeri)
  • Owocożer brodawkowy (Ptilinopus granulifrons)
  • Owocożer czerwonobrzuchy (Ptilinopus greyii)
  • Owocożer różowobrzuchy (Ptilinopus huttoni)
  • Owocożer siwogłowy (Ptilinopus hyogaster)
  • Owocożer guzodzioby (Ptilinopus insolitus)
  • Owocożer szarogłowy (Ptilinopus insularis)
  • Owocożer zielony (Ptilinopus iozonus)
  • Owocożer czerwonolicy (Ptilinopus jambu)
  • Owocożer żółtogłowy (Ptilinopus layardi)
  • Owocożer czarnobrody (Ptilinopus leclancheri)
  • Owocożer złotawy (Ptilinopus luteovirens)
  • Owocożer purpurowy (Ptilinopus magnificus)
  • Owocożer czarnouchy (Ptilinopus marchei)
  • Owocożer żółtobrody (Ptilinopus melanospila)
  • Owocożer czerwonowąsy (Ptilinopus mercierii)
  • Owocożer szarolicy (Ptilinopus merrilli)
  • Owocożer niebieskoczelny (Ptilinopus monacha)
  • Owocożer karłowaty (Ptilinopus nanus)
  • Owocożer barwny (Ptilinopus occipitalis)
  • Owocożer ozdobny (Ptilinopus ornatus)
  • Owocożer szaroszyi (Ptilinopus pelewensis)
  • Owocożer perłoskrzydły (Ptilinopus perlatus)
  • Owocożer tęczowy (Ptilinopus perousii)
  • Owocożer krasnogłowy (Ptilinopus porphyraceus)
  • Owocożer różowogłowy (Ptilinopus porphyreus)
  • Owocożer białolicy (Ptilinopus pulchellus)
  • Owocożer atolowy (Ptilinopus purpuratus)
  • Owocożer różowoczelny (Ptilinopus rarotongensis)
  • Owocożer królewski (Ptilinopus regina)
  • Owocożer srebrnogłowy (Ptilinopus richardsii)
  • Owocożer nadobny (Ptilinopus rivoli)
  • Owocożer mariański (Ptilinopus roseicapilla)
  • Owocożer żółtopierśny (Ptilinopus solomonensis)
  • Owocożer ciemnobrody (Ptilinopus subgularis)
  • Owocożer wspaniały (Ptilinopus superbus)
  • Owocożer plamoskrzydły (Ptilinopus tannensis)
  • Owocożer ognisty (Ptilinopus victor)
  • Owocożer czerwonopierśny (Ptilinopus viridis)
  • Owocożer złotobrzuchy (Ptilinopus wallacii)
  • Ogonówka biało-czarna (Reinwardtoena browni)
  • Ogonówka czubata (Reinwardtoena crassirostris)
  • Ogonówka duża (Reinwardtoena reinwardtii)
  • Łuskowiak aztecki (Scardafella inca)
  • Łuskowiak jarzębaty (Scardafella squammata)
  • Błyskotek modrogłowy (Starnoenas cyanocephala)
  • Synogarlica wyspowa (Streptopelia bitorquata)
  • Synogarlica popielata (Streptopelia capicola)
  • Synogarlica perłoszyja (Streptopelia chinensis)
  • Synogarlica okularowa (Streptopelia decipiens)
  • Turkawka różowobrzucha (Streptopelia hypopyrrha)
  • Turkawka żałobna (Streptopelia lugens)
  • Turkawka wschodnia (Streptopelia orientalis)
  • Synogarlica brunatna (Streptopelia picturata)
  • Synogarlica białoskrzydła (Streptopelia reichenowi)
  • Cukrówka (Streptopelia roseogrisea)
  • Synogarlica czerwonooka (Streptopelia semitorquata)
  • Synogarlica senegalska (Streptopelia senegalensis)
  • Synogarlica mała (Streptopelia tranquebarica)
  • Synogarlica różowa (Streptopelia vinacea)
  • Treron ostrosterny (Treron apicauda)
  • Treron malgaski (Treron australis)
  • Treron zielonolicy (Treron bicincta)
  • Treron krasnonosy (Treron calva)
  • Treron wielki (Treron capellei)
  • Treron grubodzioby (Treron curvirostra)
  • Treron zielony (Treron floris)
  • Treron złotogłowy (Treron formosae)
  • Treron cynamonowy (Treron fulvicollis)
  • Treron szarolicy (Treron griseicauda)
  • Treron mały (Treron olax)
  • Treron sumatrzański (Treron oxyura)
  • Treron szarogłowy (Treron pembaensis)
  • Treron złotoszyi (Treron phoenicoptera)
  • Treron żółtolicy (Treron pompadora)
  • Treron timorski (Treron psittacea)
  • Treron papugodzioby (Treron sanctithomae)
  • Treron białobrzuchy (Treron seimundi)
  • Treron złotolicy (Treron sieboldii)
  • Treron klinosterny (Treron sphenura)
  • Treron zielonosiwy (Treron teysmannii)
  • Treron różowoszyi (Treron vernans)
  • Treron żółtobrzuchy (Treron waalia)
  • Papuasek (Trugon terrestris)
  • Ogonówka białolica (Turacoena manadensis)
  • Ogonówka czarna (Turacoena modesta)
  • Turkaweczka czarnodzioba (Turtur abyssinicus)
  • Turkaweczka modroplamkowa (Turtur afer)
  • Turkaweczka modrogłowa (Turtur brehmeri)
  • Turkaweczka zielonoplamkowa (Turtur chalcospilos)
  • Turkaweczka białoczelna (Turtur tympanistria)
  • Żółtonóżek (Uropelia campestris)
  • Gołębiak białoskrzydły (Zenaida asiatica)
  • Gołębiak plamouchy (Zenaida auriculata)
  • Gołębiak cynamonowy (Zenaida aurita)
  • Gołębiak plamisty (Zenaida galapagoensis)
  • Gołębiak kasztanowaty (Zenaida graysoni)
  • Gołębiak długosterny (Zenaida macroura)
  • Gołębiak szarosterny (Zenaida meloda)

Występowanie i środowisko

Gołębie żyją na całym świecie poza Antarktyką, daleką północą i bardzo suchymi obszarami. Preferują obszary zadrzewione. Formy gołębia skalnego zamieszkują miasta całego świata.

Tryb życia i zachowanie

Są dobrymi lotnikami. Potrafią startować niemal pionowo w górę. Osiągają prędkość lotu 70 km/h. W odróżnieniu od innych ptaków piją zanurzając dziób i wysysając wodę. Są to zwykle ptaki osiadłe, choć istnieją gatunki podejmujące dalekie wędrówki.

Morfologia i anatomia

Wszystkie charakteryzuje krępa budowa ciała, mała głowa i dziób. U nasady dzioba znajduje się miękka i nabrzmiała woskówka. Upierzenie zwykle szarawe lub brązowe. Niektóre gatunki barwne. Ubarwienie obu płci jest podobne.

Aż 44% masy całego ciała stanowią mięśnie skrzydeł. W okolicach wola znajdują się gruczoły (zarówno u samic jak i u samców), które wydzielają ptasie mleko w okresie karmienia piskląt.

Rozmnażanie

Zwykle są monogamiczne na sezon lub kilka lat. Samica składa najczęściej kilka razy w roku 1-2 jaja o masie 2,5 do 50 g. Wysiadywanie trwa najczęściej 13-18 dni (28 dni u gatunków dużych rozmiarów). Pisklęta są gniazdownikami. Pisklęta są odżywiane mleczkiem ptasim.

Pożywienie

Podstawę diety stanowi pokarm roślinny: liście, owoce, nasiona. Dieta jest czasem uzupełniana ślimakami i owadami.

Ochrona i zagrożenia

Niektóre gatunki są szkodnikami upraw. Aż 59 gatunków gołębiowatych jest na liście ptaków zagrożonych, z czego 9 krytycznie zagrożonych, 14 zagrożonych, 36 narażonych.

Ciekawostki

Potomkowie gołębia skalnego są hodowane przez człowieka dla sportu i niegdyś w celach komunikacyjnych (gołębie pocztowe) oraz dla mięsa.

Gołębie mają zdumiewającą zdolność powrotu do domu nawet z bardzo oddalonych miejsc. Starożytni Egipcjanie używali już gołębi do przekazywania wiadomości (gołębie pocztowe). W ciągu dnia najważniejszym wskaźnikiem kierunku jest słońce, nocą księżyc i gwiazdy. Prawdopodobnie gołębie potrafią wykorzystywać także pole magnetyczne ziemi. Istnieje teoria, że w procesie odnajdywania drogi bierze udział także zmysł węchu. Wypuszczone kilkadziesiąt kilometrów od domu ptaki krążą najpierw w kółko, po czym udają się zawsze we właściwym kierunku do domu.

Zdjęcia - galeria


© Media Nauka, 2014-01-07, ART-RZAD48




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
grzywacz
         

Do kraju przylatują grzywacze.

         

Trwa okres lęgowy grzywaczy.

          

Odlatują na zimę z Polski grzywacze.

ukryj/pokaż
siniak
    

W tym czasie siniaki przebywają w Polsce najliczniej. Tylko niektóre osobniki zimują.

      

Trwa okres lęgowy siniaka (do 3 lęgów w sezonie)

ukryj/pokaż
turkawka
      

Okres występowania turkawki w Polsce.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


© Media Nauka 2008-2018 r.