Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Turkawka
(Streptopelia turtur)

Turkawka (Streptopelia turtur) to najmniejszy z naszych gołębi. Ma smukłą sylwetkę. Głowa i szyja są szare. Oko ze złotą tęczówką ma różową otoczkę. Na szyi po bokach ma charakterystyczny, czarno-biały wzór, który nie występuje u młodych osobników. Wierzch i pokrywy skrzydłowe zawierają łuskowaty wzór, czarno-pomarańczowy. Spód jest biały. Nogi mają różowy kolor. Ogon ma czarno-biały brzeg.

Turkawka (Streptopelia turtur)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Turkawka (Streptopelia turtur)
Nazwy obce
angielska: European Turtle-dove, European Turtle-Dove, European Turtle Dove, Turtle Dove
niemiecka: Turteltaube
czeska: Hrdlička divoká
francuska: Tourterelle des bois
hiszpańska: Tórtola europea
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Turkawka - mapa występowania na świecieTurkawka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 26 cm do 28 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 48 cm do 54 cm.
Ciężar: od 100 g do 180 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)
Głos
Głos przypomina przeciągłe "turrr turrr ..."

Występowanie i środowisko

Jest to ptak lęgowy Europy i Azji oraz północnej części Afryki, zimuje w środkowej części Afryki. To ptak u nas średnio liczny, zamieszkujący zadrzewienia pośród pól i łąk, skraje lasów, często w pobliżu wodnych zbiorników, czasem występują na peryferiach miast.

Tryb życia i zachowanie

Nie gromadzi się w stada, poza okresem migracji na zimowiska. Lot jest szybki i zwinny.

Pożywienie

Zjada ziarna zbóż, nasiona roślin, a także drobne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lub dwa lęgi w ciągu roku. Składanie jaj zaczyna się w maju i trwa do połowy lipca. Samica składa dwa jaja do płaskiego gniazda zbudowanego z patyków. Czas inkubacji jest krótki, bo trwa zaledwie 13-14 dni. Jaja wysiaduje samiec i samica. Pisklęta wymagają po wykluciu ogrzewania. Samica karmi młode ptasim mleczkiem. Po trzech tygodniach młode uzyskują zdolność do lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Turkawka jest najmniejszym krajowym gołębiem.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-26, GAT-820


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
turkawka
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Okres występowania turkawki w Polsce.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.