logo

Cukrówka

Cukrówka (Streptopelia roseogrisea) to gatunek gołębia pochodzącego z Afryki. To przodek udomowionej "cukrówki". Ma popielate ubarwienie z lekko różowym odcieniem. Nogi czerwone. Na szyi obroża.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zasiedla sawanny w Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2018-09-03, GAT-6690




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSierpówka
Streptopelia decaocto
ikonaTurkawka (zwyczajna)
Streptopelia turtur
ikonaTurkawka wschodnia
Streptopelia orientalis
Gołębiowate
Gołębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Mapa świata Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.