Logo Media Nauka
PL

Sierpówka, synogarlica turecka

Sierpówka, synogarlica turecka (Streptopelia decaocto) to rodzimy ptak z rodziny gołębi, mniejszy od gołębia domowego. Upierzenie brązowo-popielate, od spodu jaśniejsze. Na karku charakterystyczna czarna półobroża z białą obwódką. Ubarwienie samca i samicy jest takie samo.

Sierpówka, synogarlica turecka (Streptopelia decaocto)
Samica sierpówki © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Sierpówka, synogarlica turecka
Nazwa łacińska
Streptopelia decaocto
Nazwy obce
angielska: Eurasian Collared-dove, Collared Dove
niemiecka: Türkentaube
czeska: Hrdlička zahradní
francuska: Tourterelle turque
hiszpańska: Tórtola turca
Pierwsze opisanie gatunku
Frivaldszky, 1838
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Sierpówka, synogarlica turecka - mapa występowania na świecieSierpówka, synogarlica turecka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 29 cm do 34 cm
Długość ogona: 14.5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 47 cm do 55 cm.
Ciężar: do 260 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)
Głos
Samiec głośno grucha "hu-hu-hu".
Jaja
Jaja białe, eliptyczne.

Występowanie i środowisko

Europa, południowa Azja, niektóre obszary Afryki i Australii. Gatunek introdukowany w Japonii. Lubi miasta, parki, aleje, wsie. Jest to gatunek osiadły. Zostaje u nas nawet podczas ostrej zimy.

Tryb życia i zachowanie

Jest typowym gatunkiem synantropijnym. Lubi drzewa szpilkowe, które służą za noclegowisko i miejsce lęgu. Nie odbywa regularnych migracji. Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem. W wielu przypadkach to jedyny gołąb, jakiego można obserwować w zimie.

Morfologia i anatomia

Sierpówki dorastają do 29-34 cm długości ciał. Długość ogona wynosi do 14,5 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 47-55 cm, a ciężar od 150 do 220 g.

Pożywienie

Sierpówka zjada nasiona, ziarnem, roślinne resztki pokarmu ludzkiego.

Rozmnażanie

Wyprowadza zwykle 2-4 lęgi w roku (rzadziej nawet 6). Gniazdo to platforma utworzona z patyków na drzewie w bliskiej odległości od budynków. Samica składa najczęściej w marcu-kwietniu, sierpniu i wrześniu 2 białe jaja. Wysiadywanie trwa do 15 dni. Młode (rzekome gniazdowniki) są w gnieździe przez 20 dni. Są karmione mleczkiem ptasim.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ptak ten podlega ścisłej ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Znane są przypadki gniazdowania zimą.

W Europie pierwszy raz zaobserwowano sierpówkę w 1835 roku, w Polsce w 1943 roku.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-19, GAT-527





© Media Nauka 2008-2018 r.