logo

Turkawka wschodnia

Turkawka wschodnia (Streptopelia orientalis) to gatunek ptaka z rodziny gołębiowatych. Wyróżnia się co najmniej dwa podgatunki S. o. orientalis i S. o. meena. Po bokach szyi widoczna plama w niebiesko-czarne pasy. Nogi czerwonawe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w Azji południowej i południowo-wschodniej. Gniazduje w tajdze. W Polsce zanotowano wyjątkowo wystąpienie tego gołębia.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30-35 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 54-62 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-06-10, GAT-6688




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCukrówka
Streptopelia roseogrisea
ikonaSierpówka, synogarlica turecka
Streptopelia decaocto
ikonaTurkawka
Streptopelia turtur
Gołębiowate
Gołębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.