logo

Turkawka wschodnia

Turkawka wschodnia (Streptopelia orientalis) to gatunek ptaka z rodziny gołębiowatych. Wyróżnia się co najmniej dwa podgatunki S. o. orientalis i S. o. meena. Po bokach szyi widoczna plama w niebiesko-czarne pasy. Nogi czerwonawe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w Azji południowej i południowo-wschodniej. Gniazduje w tajdze. W Polsce zanotowano wyjątkowo wystąpienie tego gołębia.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30-35 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 54-62 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-06-10, GAT-6688




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCukrówka
Streptopelia roseogrisea
ikonaSierpówka
Streptopelia decaocto
ikonaTurkawka (zwyczajna)
Streptopelia turtur
Gołębiowate
Gołębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.