Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Krabożer
(Dromas ardeola)

Krabożer, kłusak (Dromas ardeola) to jedyny przedstawiciel rodziny krabożerów. Ma długie, szare nogi, mocny, czarny dziób i charakterystyczne, czarno-białe upierzenie. Samiec i samica są podobne do siebie. Na lądzie ma przykuloną sylwetkę. W locie jest wyprostowany.

Krabożer (Dromas ardeola)
© Adrin Shamsudin - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Krabożer (Dromas ardeola)
Nazwy obce
angielska: Crab-plover
niemiecka: Reiherläufer
francuska: Drome
hiszpańska: Dromas
Pierwsze opisanie gatunku
Paykull, 1805
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Krabożer - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 33 cm do 36 cm
Ciężar: od 250 g do 325 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Krabożery (Dromadidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na wybrzeżu zachodniej części Afryki oraz na południowych plażach Azji aż po wschodnie Indie. Występuje także na Madagaskarze.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak żyjący w niewielkich grupach. Jest aktywny w nocy, gdyż wówczas kraby wychodzą ze swoich kryjówek. Podczas zimowania tworzą wielkie stada.

Pożywienie

Odżywia się przede wszystkim krabami, ale także mięczakami, pierścienicami i innymi bezkręgowcami. Specyfika diety powoduje, że pisklęta nie mogą sobie od razu poradzić z żywym krabem, który może być dla nich niebezpieczny. Młode ptaki długo więc żebrzą o pokarm.

Rozmnażanie

Rozmnażają się w koloniach. Samica składa 1-2 jaja. Gniazdo znajduje się w komorze w piasku, do której prowadzi tunel o długości nawet dwóch metrów. Pisklęta jeszcze po opierzeniu pozostają w gnieździe, co jest wyjątkiem wśród siewkowatych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-14, GAT-726








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.