logo

Kukabura chichotliwa

Kukabura chichotliwa (Dacelo novaeguineae) to gatunek ptaka z rodziny zimorodków. Ptak ten ma dużą głowę i dość masywny dziób, którego górna część jest ciemna, a dolna jasna. Wierzch jest brunatny z niebieskimi plamami, spód ciała i głowa kremowe. Od oka ku tyłowi biegnie ciemna przepaska. Ogon z poprzecznymi, ciemnymi prążkami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Kukabura chichotliwa występuje we wschodniej części Australii, introdukowana także na zachodzie i Tasmanii. To zimorodek, który żyje z dala od wody w środowisku leśnym.

Tryb życia i zachowanie

Głos kukabury przypomina ludzki śmiech, jest charakterystycznym elementem australijskiego krajobrazu dźwięków.

Morfologia i anatomia

Osiąga 43 cm długości ciała.

Pożywienie

Poluje na węże i jaszczurki.

Rozmnażanie

Gnieździ się w dziuplach drzew oraz w kopcach termitów.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-01-19, GAT-8031




Pokrewne gatunki ptaków

Zimorodki
Zimorodki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

kolorowe skarpetki góra lodowa
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.