Logo Serwisu Media Nauka

Kakabura modroskrzydła
(Dacelo leachii)

Kakabura modroskrzydła (Dacelo leachii) to ptak z rodziny zimorodków. Ma bardzo dużą głowę, długi i silny dziób. Głowa biała z czarnym kreskowaniem, skrzydła niebieskie o metalicznym połysku oraz czarne. Spód ciała pomarańczowy.

Kakabura modroskrzydła (Dacelo leachii)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kakabura modroskrzydła (Dacelo leachii)
Nazwy obce
angielska: Blue-winged Kookaburra
niemiecka: Haubenliest
francuska: Martin-chasseur à ailes bleues
hiszpańska: Cucaburra aliazul
Pierwsze opisanie gatunku
Vigors & Horsfield, 1826
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kakabura modroskrzydła - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Zimorodki, zimorodkowate (Alcedinidae)
Głos
Donośny, skrzekliwy głos.

Występowanie i środowisko

Australia, Papua, Nowa Gwinea. Zasiedla zadrzewione tereny nad zbiornikami wodnymi.

Tryb życia i zachowanie

Ma bardzo donośny, skrzekliwy głos.

Pożywienie

Zjada owady, drobne gady i płazy, a nawet ssaki.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje w dziuplach drzew lub termitierach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-20, GAT-529




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.