Kukal zmienny

Kukal zmienny (Centropus sinensis) to gatunek ptaka z rodziny kukawkowatych. Głowa, szyja i spód ciemne z jasnym kreskowaniem. Skrzydła rude, ciemno prążkowane. Ogon długi, ciemny. Oczy mają czerwone tęczówki. Młode osobniki silnie prążkowane.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w południowej Azji oraz Indonezji w lasach i zakrzewieniach oraz na otwartych terenach trawiastych, w pobliżu wody.

Tryb życia i zachowanie

Lata niezgrabnie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 47-52 cm.

Pożywienie

Poluje na drobne kręgowce, a także owady. Zjada też jaja.

Rozmnażanie

Samica składa 3-5 jaj do gniazda zbudowanego w wysokiej trawie. Czas inkubacji wynosi 14-16 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Centropus s. sinensis - kukal zmienny, (Stephens, 1815)
  • Centropus s. parroti - kukal czarnogrzbiety, Stresemann, 1913
  • Centropus s. bubutus - kukal sundajski, Horsfield, 1821
  • Centropus s. andamanensis - kukal brunatny, Beavan, 1867

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKukal bażanci
Centropus phasianinus
ikonaKukal białobrewy
Centropus superciliosus
ikonaKukal miedzianosterny
Centropus cupreicaudus
ikonaKukal senegalski
Centropus senegalensis
Kukułkowate
Kukułkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2021-08-15, GAT-7321






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
kolorowe skarpetki góra lodowa
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.