logo

Kurtaczek rudy

Kurtaczek rudy (Pitta oatesi) to ptak z rodziny kurtaczków o krępej budowie ciała, pięknie ubarwiony. Wierzch ciała jest zielonkawy, głowa i spód rude. Dziób jest mocny, lekko zakrzywiony. Szyja bardzo krótka, nogi długie, ogon krótki, skrzydła zaokrąglone.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje lasach południowej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb życia.

Pożywienie

Odżywia się głównie owadami i innymi bezkręgowcami, które znajduje w ściółce leśnej.

Rozmnażanie

Buduje kuliste gniazda z bocznym wejściem. Jaja wysiaduje samica i samiec. Razem też opiekują się pisklętami. Młode szybko się usamodzielniają.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2015-03-22, GAT-737




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKurtaczek blady
Pitta nympha
ikonaKurtaczek modroskrzydły
Pitta moluccensis
ikonaKurtaczek ozdobny
Pitta elegans
Kurtaczki
Kurtaczki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.