Logo Serwisu Media Nauka


Kurtaczek rudy (Pitta oatesi)

Kurtaczek rudy (Pitta oatesi) to ptak z rodziny kurtaczków o krępej budowie ciała, pięknie ubarwiony. Wierzch ciała jest zielonkawy, głowa i spód rude. Dziób jest mocny, lekko zakrzywiony. Szyja bardzo krótka, nogi długie, ogon krótki, skrzydła zaokrąglone.

Kurtaczek rudy (Pitta oatesi)
© panuruangjan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kurtaczek rudy (Pitta oatesi)
Nazwy obce
angielska: Rusty-naped Pitta
francuska: Brève à nuque fauve
hiszpańska: Pita rojiza
Pierwsze opisanie gatunku
(Hume, 1873)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kurtaczek rudy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Kurtaczki (Pittidae)
Głos
Odzywa się za pomocą krótkich gwizdów.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje lasach południowej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb życia.

Pożywienie

Odżywia się głównie owadami i innymi bezkręgowcami, które znajduje w ściółce leśnej.

Rozmnażanie

Buduje kuliste gniazda z bocznym wejściem. Jaja wysiaduje samica i samiec. Razem też opiekują się pisklętami. Młode szybko się usamodzielniają.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-22, ART-GAT737




Polecamy