Logo Media Nauka

Lama

Lama (Lama glama) to ssak z rodziny wielbłądowatych z Ameryki Południowej, hodowana w Boliwii i Peru. Ma zmienne ubarwienie. Lama została udomowiona około 1000 lat temu. Hodowana jest dla mięsa, wełny i jako zwierzę juczne. Przodkiem lamy jest prawdopodobnie gwanako. Znane są dwie rasy:

  • chaku
  • ccara sullo

Pierwsza z nich dostarcza wełny, druga z nich to głównie zwierzę juczne. Obie rasy dostarczają również mięsa. Ubarwienie jest bardzo różnorodne. Lamy bywają całe czarne, białe, brązowe, są też lamy łaciate.

Lama (Lama glama)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Lama
Nazwa łacińska
Lama glama
Synonimy
Lama guanicoe f. glama
Nazwy obce
angielska: Llama
niemiecka: Lama
czeska: Lama glama, lama krotká
francuska: Lama blanc, lama
hiszpańska: Llama
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Lama - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 153 cm do 200 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: od 130 kg do 155 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Wielbłądowate (Camelidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje otwarte lub porośnięte krzewami tereny na wysokości 2300-4000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w dużych półdzikich stadach. Bardzo sprawnie porusza się w górach. Odporna na zmienne warunki klimatyczne.

Morfologia i anatomia

Lama osiąga ciężar do 155 kg, dorasta do 2 m długości i 120 cm wysokości w kłębie.

Pożywienie

Trawy, zioła, młode pędy drzew, gałęzie, kora.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 348-368 dni. Samica rodzi zwykle 1 młode o masie -16 kg. Laktacja trwa 5-8 miesięcy. Lama jest dojrzała płciowo między 1 a drugim rokiem życia.

NE

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie został jeszcze przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

Ciekawostki

Gdy lama czuje się zagrożona - pluje.

Lama wraz z alpaką są jedynymi dużymi zwierzętami, które są hodowane przez Indian Ameryki Południowej.

Lama może dźwigać na swoim ciele ciężar do 45 kg na krótkich odcinkach drogi, do 30 kg na odcinkach dłuższych. Dzienny dystans może wynosić 15-20 km. Z uwagi na niewielki ciężar, jaki lamy mogą unieść, lamy nie są zwierzętami wierzchowymi.

Pytania

Czy lamy mają garby?

Nie, lamy nie posiadajążadnych garbów.

Ile kosztuje lama?

W Polsce istnieje wiele hodowli lam. Cena lamy wynosi od kilkuset złotych do 2000 zł.

Jak wygląda hodowla lam?

Lamy nie sątrzymane w pomieszczeniach. Same szukają sobie pokarmu na andyjskich pastwiskach. Indianie nie kastrują lam.

Czy lama pluje?

Tak, szczególnie samce. Lamy nie plują śliną, tylko cuchnącą wydzieliną z żołądka. Lama stara się trafić w oczy przeciwnika. Należy więc uważać na te zwierzęta, szczególnie w ogrodach zoologicznych.

Czy lama i alpaka to ten sam gatunek?

Nie, choć oba gatunki mają prawdopodobnie wspólnych przodków.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-23, GAT-86





© Media Nauka 2008-2018 r.