Logo Serwisu Media Nauka

Gwanako, guanako
(Lama guanicoe)

Gwanako, guanako (Lama guanicoe) to gatunek ssaka z rodziny wielbłądowatych - przodek lamy i alpaki. Guanako ma zgrabny kształt ciała, nieco uniesioną szyję, małą głowę. Ubarwienie płowe z wierzchu, białe od spodu. Sierść jest wełnista.

Gwanako, guanako (Lama guanicoe)
© Eduardo Rivero - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gwanako, guanako (Lama guanicoe)
Nazwy obce
angielska: Guanaco
niemiecka: Guanako
hiszpańska: Guanaco
Pierwsze opisanie gatunku
(P.L.S. Müller, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gwanako, guanako - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 180 cm do 225 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: od 60 kg do 75 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Wielbłądowate (Camelidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tereny położone wysoko w górach Ameryki Południowej. Zimą schodzi na niziny w pobliże wody.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi stadny tryb życia. W stadzie występuje 4-10 samic i jeden samiec. Potrafi biegać z prędkością 50 km/h. Guanako dożywa 20 lat.

Morfologia i anatomia

Osiąga 1,8-2,25 m długości głowy i tułowia. Ogon ma długość do 25 cm. Wysokość w kłębie - 90-130 cm. Ciężar 60-75 kg.

Pożywienie

Zjada trawy.

Rozmnażanie

Gody przypadają na okres od sierpnia do września. Samce toczą walki o samice. Ciąża trwa 320 dni. Samica rodzi zwykle 1 młode. Młode potrafi zaraz po porodzie biegać. Młode żywi się mlekiem matki przez 12 tygodni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gwanako łatwo się oswaja. To przodek lamy i alpaki.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-12-17, GAT-3958




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.